Ziua Armatei Române, sărbătorită cu cinste la Școala Gimnazială “Fogarasi Samuel” Gănești

Distribuie pe:

“O jertfă sacră să-mplinim/Și-un vers de slavă să rostim / Isus din cer s-o bucura/Iar crucea lor se va-nălța.”- Eroilor, slavă!

Marele poet Vasile Alecsandri spunea pe bună dreptate: “De-l muncește dorul, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreață, românul își cântă durerile și mulțumirile, își cântă eroii, își cântă istoria și, astfel, sufletul său este un izvor nesfârșit de frumoasă poezie .”

În fiecare an, la 25 octombrie, se sărbătorește Ziua Armatei Române, care constituie amintirea unei zile de împlinire națională, când brava Armată Română și-a făcut datoria pe deplin. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele noastre ca ziua în care țara își sărbătorește armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

În acest spirit, elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială “Fogarasi Samuel” Gănești au depus o coroană de flori primită de la Primăria Gănești, prin reprezentantul ei, domnul Balog Elemer, primarul comunei, și au prezentat un program de poezii și cântece patriotice la Monumentul Eroilor, aflat în incinta Bisericii Ortodoxe cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.”

După intonarea Imnului de Stat și păstrarea unui moment de reculegere, elevii au rostit numele eroilor care și-au dat viața pentru eliberarea țării.

Doamna profesoară de istorie Corina-Carmen Bogdan a menționat importanța zilei de 25 Octombrie 1944, care semnifică eliberarea părții de Nord-Vest a Transilvaniei, a ultimei brazde de pământ românesc de la Carei și Satu-Mare când Armata Română a trăit un moment înălțător prin atingerea hotarului firesc al patriei.

Sub îndrumarea doamnelor profesoare Elena Mîț și Adina Chețan elevii au recitat poezii patriotice emoționante: “Un soldat”, “Pentru scumpa Țară Românească”, “Eroilor slavă!”. Prin glasurile elevilor pregătiți de doamna profesoară Noemi Ugron și preotul profesor Otvos Ioan Nicolae, au răsunat frumoasele cântece patriotice: “Treceți batalioane române Carpații”, “Transilvanie frumoasă”, “Drum bun, drum bun”. Elevii au pus flori și lumânări la mormintele eroilor, în semn de respect și recunoștință pentru sacrificiul suprem.

Nu putem uita cuvintele generalului Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a, care adresându-se militarilor din subordinea sa, rostea: “La chemarea țării ați răspuns cu însuflețire și credință în izbânda poporului nostru, tineri și maturi ați pornit spre hotarele sfinte ale patriei și cu piepturile voastre ați făcut zăgaz neînfricat dușmanului care voia să ajungă la Carpați. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei și de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al țării. “

Prin faptele noastre să încercăm să ne ridicăm la înălțimea momentelor de vitejie ale înaintașilor.

Bravi eroi ai Armatei Române vă păstrăm în sufletele noastre mereu.

Se aud glasurile elevilor: “Drum bun, drum bun, toba bate, drum bun bravi români, Ura!/Cu sacul legat în spate, cu armele-n mâini, Ura! /Fie zi cu soare, fie sau cerul noros,/Fie ploi, ninsoare fie , noi mergem voios, drum bun .”

Să fim mândri că suntem contemporani cu Centenarul Marii Uniri, când visul de veacuri al românilor s-a împlinit!

Lasă un comentariu