DISPOZITIV CARE AJUTĂ OAMENII PARALIZAȚI SĂ MEARGĂ DIN NOU

Cercetătorii americani de la Universitatea Louisville, citați de descopera.ro, susțin că au creat un dispozitiv de stimulare a nervilor, care este implantat chirurgical și care le-a permis unor pacienți cu paralizie cauzată de leziuni traumatice, să meargă singuri, la mai mulți ani după ce își pierduseră tot controlul voluntar al mușchilor.

“Este incredibil să fii alături de acei pacienți și să îi vezi făcând primii pași. Este un moment emoționant pentru ei, pentru că fac un lucru pe care li s-a spus că nu vor mai fi niciodată capabili să îl facă.

Înainte de includerea lor în studiu, participanții Kelly Thomas și Jeff Marquis au participat la o terapie convențională de reabilitare a leziunilor măduvei spinării cauzate de accidente de mașină și bicicletă, dar nu au reușit să meargă. Thomas își putea folosi brațele pe deplin, iar Marquis avea control parțial al brațelor, ambii fiind paralizați în partea inferioară a corpului, dar simțind în continuare.

Alți doi participanți, de asemenea paraplegici, care nu mai simțeau deloc partea inferioară a corpului, nu au putut să meargă fără asistență după ce s-au antrenat cu dispozitivul, însă au reușit să stea în picioare și să își miște picioarele.

Deși acest tratament este încă la început, rezultatele demonstrează că legăturile nervoase necesare mișcării voluntare nu sunt complet distruse de traumatismele măduvei spinării. Cercetări anterioare au arătat că electrozii implantați și aplicați subcutanat pot acționa ca un pod peste locurile leziunilor, conectând semnalele de la creier la nervii periferici care declanșează contracția mușchilor.

În cadrul investigației actuale, am plasat o matrice cu 16 electrozi în spațiul epidural care se întinde pe prima vertebră lombară până la prima sau a doua vertebră sacrală. Acest lucru a fost făcut sub rănile fiecărui pacient și a cuprins regiunile măduvei spinării care transmit semnale către picioare. Controlerul stimulatorului și bateria au fost implantate în peretele abdominal, permițând controlul fără fir al sistemului.

După câteva săptămâni de testare pentru a determina ce combinații de electrozi au fost cele mai potrivite pentru diferite mișcări musculare ale picioarelor și șoldurilor, a început regimul de antrenament.

Cei 4 participanți s-au întâlnit cu cercetătorii timp de două ore pe zi, cinci zile pe săptămână, exersând concentrarea mentală asupra unei anumite mișcări, în timp ce modelul de stimulare corespunzător era activ. În urma a 147 de sesiuni, Kelly Thomas a reușit să meargă singură și să stea în picioare timp de 50 de minute. Marquis, a cărui rană a fost mai severă, a reușit să meargă cu ajutorul unor stâlpi pentru echilibru, după 278 de sesiuni.

Această cercetare trebuie extinsă, cu o tehnologie îmbunătățită a stimulatoarelor, cu mai mulți participanți, pentru a atinge întregul potențial al progresului, care ar putea ajuta 1,2 milioane de oameni care trăiesc cu paralizie, din cauza unei probleme la nivelul coloanei vertebrale”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu