“Oameni de seamă” ai comunei DEDA: RADU ROATIȘ CHEȚAN

Domnul Radu Roatiș Chețan nu este originar din Deda și nici din părțile noastre. A venit la noi de pe meleaguri sătmărene, s-a stabilit, pentru moment, aici, prin căsătorie, a desfășurat activitate în folosul comunității dedene ca medic veterinar, a parcurs o traiectorie evolutivă pe tărâm profesional, ocupând funcții importante la nivel județean și național, a făcut politică, activitate pe care nu o mai face în prezent. Momentan, locuiește în Târgu-Mureș, dar gândul și inima îl aduc mereu la Deda, locul în care și-a început activitatea profesională, unde a locuit împreună cu socrii săi, unde soția sa a copilărit și apoi a născut, a crescut și educat copiii... La ceas de taină, deseori mărturisește că, pentru dânsul și familia sa, Deda înseamnă “acasă”. Este extraordinar să auzi aceste cuvinte miraculoase, este nemaipomenit să constați că aceste locuri mirifice și acești oameni deosebiți din Deda au contat și contează încă mult pentru cel care își aduce aminte cu drag despre anii începuturilor sale profesionale.

S-a născut în data de 18 octombrie 1964, la Satu-Mare, în familia lui Gheorghe Roatiș și Maria, născută Oniga. Mai are încă o soră, Rodica Roatiș, absolventă a Institutului de Științe Economice și lucrează ca operator chimist la TRANSGAZ, în Satu-Mare. Este căsătorită cu domnul Pop Ștefan. Protagonistul acestor rânduri a făcut clasele I-IV la Școala de Muzică din Satu-Mare, apoi clasele gimnaziale la Liceul “Doamna Stanca”, iar clasele IX-XII la Liceul “UNIO” din orașul de reședință al județului, pe care le-a absolvit în 1985, cu Diplomă de bacalaureat. În perioada 1986-1991 frecventează cursurile Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Institutului Agronomic din Cluj-Napoca, la absolvire devenind medic veterinar. Mai întâi a fost încadrat la circumscripțiile sanitar-veterinare din Deda și Rușii-Munți (1991-1995), apoi a fost medic veterinar șef, doar pentru Circumscripția Sanitar-Veterinară Deda, până în 1999, iar după aceea medic veterinar concesionar, în Deda, până în 2005. De atunci și până în prezent, a ocupat funcții importante în domeniu, mai întâi la nivelul zonei Reghin, apoi la nivel județean și național. Iată situația locurilor de muncă din această perioadă: 2005 - consilier superior la Circumscripția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentară (CSVSA, Reghin; 2006 - șef birou inspecții control la Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentară (DSVSA) Mureș, Târgu-Mureș; 2006-2007 - subsecretar de stat, vicepreședinte la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentară (ANSVSA), București; 2007-2009 - secretar de stat, președinte ANSVSA, București; 2009-2010 – șef birou la DSVSA Mureș, Târgu-Mureș; 2010-2012 - secretar de stat, președinte ANSVSA, București; 2012-2016 - consilier superior la DSVSA Mureș, Târgu-Mureș; 2016-2017 - secretar de stat, președinte ANSVSA, București; 2017 -prezent - consilier superior la DSVSA Mureș, Târgu-Mureș. Tot în acest interval de timp, a fost cooptat în structurile unor organizații internaționale din domeniul sanitar-veterinar. Astfel, din 2010 și până în prezent, este membru al Forumului Mediteraneean de Oncologie Comparată - Genova (Italia), iar în perioada 2010-2014 a fost Membru Management Board EFSA-Autoritatea Europeană de Siguranță Alimentară. Este evident că în vederea ocupării acestor înalte funcții a existat o permanentă preocupare a domnului Radu Roatiș Chețan pentru perfecționare și specializare în domeniu. În 1996 a urmat cursuri de specializare în igienă alimentară, la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în 2004 a frecventat cursuri de implementare a legislației UE în domeniul medical-veterinar și asigurarea factorilor de mediu, TAIEX (Bruxelles), iar în 2009 un curs de înalți funcționari publici, la Institutul Național de Administrație (București).

Domnul Radu Roatiș Chețan a fost membru al Consiliului Local Deda în mandatul 2004-2008, din partea PNL, în timpul primarului Lucreția Cadar. Putem spune că, în această perioadă, au luat amploare marile proiecte de “modernizare” a localităților comunei Deda. Atunci s-a dat în folosință noul local al Grădiniței din Bistra Mureșului, a început reabilitarea sediului Primăriei Deda, s-a asfaltat drumul de pe Valea Bistrei etc., toate aceste proiecte și încă multe altele fiind sprijinite și de protagonistul acestor rânduri. Domnia sa a dovedit, în toate împrejurările, excelente abilități de comunicare, capacitate de adaptare la împrejurări diferite, cu scopul de a preveni situațiile problematice sau de criză. De asemenea, îl caracterizează un dezvoltat simț al răspunderii, o excelentă viteză de reacție și găsirea unor soluții în situații de criză, disponibilitate la munca în echipă, capacitatea de a analiza strategii și situații, și excelente competențe manageriale. Numai așa se explică faptul că a ocupat înalte funcții în stat, legate de domeniul său de activitate și de instruire, și încrederea pe care a câștigat-o în toată această perioadă.

Rezultate la fel de frumoase a obținut și în plan familial. Este căsătorit cu Dana Chețan, fata cea mai mare a distinsului medic veterinar din Deda, Vasile Chețan și a Anicuței Cherecheș. Doctorul Vasile Chețan, cum i se spunea în comunitatea noastră, a avut trei fete, pe care, împreună cu soția sa, Anica, le-a crescut și educat cu mare grijă și multă dragoste. Delia, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și este medic vetrinar la Direcția Sanitar-Veterinară Mureș. Are un copil, Vasia-Maria. Simona este, de asemenea, cu studii superioare, a absolvit Institutul Agronomic și este inginer agronom în Grecia, unde s-a căsătorit și are doi copii: Kasiana și Sotiris. Dana, cea mai mare dintre surori, a absolvit în 1990 Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca. Delicată și frumoasă, născută anume pentru a alina suferințele fizice și psihice ale oamenilor, după ce a traversat perioada rezidențiatului, este acum medic specialist la Centrul de Recuperarea Neuropsihică din comuna Brâncovenești, din 1992 și până în prezent, desfășurând o utilă și intensă activitate medicală. Are două fete: Eliana și Ștefana. Eliana este o fată de excepție, care a fost și eleva subsemnatului, în ciclul gimnazial, la Liceul Tehnologic “Vasile Netea” din Deda. A terminat Universitatea de Științe Politice și Drept Internațional la Roma, iar acum este consilier pe afaceri externe la Parlamentul European de la Bruxelles. Ștefana este elevă la Școala Gimnazială “Friedrich Schiller” din Târgu-Mureș, secția maternă germană și învață foarte bine.

Iată o familie deosebită, care este legată de comuna Deda, în primul rând, prin amintirile frumoase ale anilor copilăriei, adolescenței și ai tinereții, iar mai apoi, prin activitatea pe care domnul Radu Roatiș Chețan a desfășurat-o în sprijinul comunității dedene. Activitatea deosebită pe care dânsul a desfășurat-o și o desfășoară și în prezent, în slujba oamenilor, la care se adaugă activitatea de medic a doamnei Dana și aceea desfășurată de Eliana, la Parlamentul European, justifică faptul că noi îi considerăm “OAMENI DE SEAMĂ” ai comunității noastre, legați prin multe fire, văzute și nevăzute, de aceste meleaguri binecuvântate de pe Valea Superioară a Mureșului.

Lasă un comentariu