A 45-a prelevare de organe din acest an - un nou transplant de cord la Târgu-Mureș

La începutul acestei săptămâni, cinci persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Intervențiile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, informează Ministerul Sănătății, citând surse din cadrul Agenției Naționale de Transplant.

Prelevările de organe au fost efectuate de la un donator în vârstă de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia-Mare.

“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții, deoarece vrem să aderăm la acest organism internațional”,  a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

Lasă un comentariu