Pentru un trai decent, O FAMILIE CU DOI COPII ARE NEVOIE, LUNAR, DE APROAPE 7.000 DE LEI

Dintr-un studiu realizat la nivel național de Institutul de Cercetare a Calității Vieții, împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung, aflăm că, pentru un trai decent în România, valoarea coșului de consum este de 6.762 lei pe lună pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

Pentru o familie de doi adulți și un copil, valoarea este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei pe lună.

Trai minim decent

În concepția celor care au realizat studiul, un trai minim decent cuprinde toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.

Acesta include alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de a plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu și vacanță o dată pe an.

În plus, se ia în calcul și posibilitatea de a constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință îndelungată sau pentru a acoperi cheltuieli ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Coșul alimentar

În opinia experților nutriționiști, o persoană de sex masculin care desfășoară activități fizice și intelectuale normale are nevoie de minim 2.700 calorii pe zi. A doua persoană, de sex feminin, are nevoie de 2.200 calorii, un copil de 12-14 ani, de 1.800 calorii, iar o fetiță de 8-10 ani de 1.350 calorii.

În studiu, s-a utilizat o medie a prețurilor pentru produsele alimentare colectate din piețe și supermaketuri în cinci orașe (Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara).

Astfel, s-a stabilit că valoarea coșului alimentar pentru o familie cu doi copii este de 1.405,34 lei, aici fiind incluse produse de la făină la cafea.

Îmbrăcăminte, încălțăminte, servicii

La bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, a fost luat în calcul prețul uniform pe bucată, pe întreaga durată de utilizare a fiecărui obiect. Acesta include îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă. Astfel, s-a ajuns la o sumă totală de 650,93 lei, pentru o familie de 4 persoane.

În ceea ce privește produsele de igienă (detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuță și pastă de dinți), ar fi nevoie de 273,71 lei pe lună, iar pentru servicii de tuns, internet, TV, transport - 488,35 lei pe lună. La aceste cheltuieli se adaugă 545,8 lei pe familie pentru educație și cultură, 107,45 lei pentru îngrijirea sănătății și 234,11 lei pentru recreere și vacanță.

Locuința

În ceea ce privește locuința, nu numai nevoia achiziției unei locuințe sau a achitării unei chirii este importantă, ci și calitatea locuințelor pe care populația trebuie să și le permită.

În prezent, costurile ridicate ale locuințelor raportate la venituri forțează familiile să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea acestora, prin achiziționarea unor locuințe subdimensionate, predominant apartamente cu 2 camere de cel mult 55 metri pătrați, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginașe, greu accesibile și de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale.

Legea locuinței (nr. 114/2006) stipulează un minim necesar de 66 metri pătrați pentru un apartament de trei camere, în care locuiește o familie de patru persoane.

Pentru a ajunge la un preț de achiziție, în studiu s-a făcut media dintre prețurile mediane pe metru pătrat din cele cinci orașe menționate mai sus, publicate într-un raport al analizeimobiliare.ro.

Un apartament de 66 metri pătrați, la un preț de 1.162 euro pe metru pătrat, are un preț total de 76.692 euro. Pe lângă avansul de 15%, se adaugă un credit pe 30 de ani, cu o rată lunară de 383 euro.

Pentru dotarea locuinței, s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu utilitățile și impozitele încă 476,8 lei pe lună.

Lasă un comentariu