Manuscrisul de jad - Jocul de-a ziua cea bună

Distribuie pe:

Motto:

Patria, o nesfârșită aducere-aminte.

(Roxana Șandor, elevă la Liceul Vocațional “Mihai Eminescu” Târgu-Mureș)

Jocul de-a ziua cea bună a cuprins România Mare. Este proiectul Editurii “Cezara” și al Centrului de Studii Literare “Grigore Vieru” din Târgu-Mureș dedicat Marii Uniri, constând din editarea antologiei “Jocul de-a ziua cea bună sau definițiile Patriei. Copiii la Centenarul Marii Uniri”. Este o carte rară în paginile căreia copii-elevi ai Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești, ai Chișinăului și Cernăuțiului își descriu copilăria prin sentimentele curate pe care le au față de Patrie. Cuvintele lor se prind unele de altele, șăgalnice, întrebătoare, jucându-se de-a ziua cea bună, așezând candoarea pe fruntea lumii. Căci cum am putea numi altfel decât candoare cuvintele Andreei Cinca de la Școala Generală Batoș-Mureș: Patria este foișorul din fața casei mele.

O mie și una de voci, de gânduri, de înscrisuri vor să dovedească cum află vârsta copilăriei frumusețile Patriei, istoria, viața și speranțele ei. Patria este locul care-mi dă încredere în visele mele, este cântecul mamei și grija tatălui să-i fie copiii nădejde și pom roditor, consemnează Bândilă Anamaria Alexandra de la Liceul “Vasile Netea” din Deda. Autorii definițiilor Patriei îi simt acesteia dăltuirea, rosturile și, cum ar spune Marele Mihai Eminescu, “flamurile”. Din rădăcini udate cu lacrimi de dor și iubire - scrie Alexandra Marc de la Colegiul Național “Unirea” din Tg.-Mureș - am rămas NOI, TOȚI: O Patrie! Pentru Pisău Georgiana Daniela de la Liceul Măneciu-Prahova, Patria înseamnă apărare, subliniind: Este trist că uneori nu vrem s-o apărăm cu adevărat. Aș vrea ca eu să fiu schimbarea. Schimbarea e în tine, în mine, în ceilalți. Trebuie ca bunătatea să-și facă cuib în sufletul nostru pentru a ne apăra munca, dezvoltarea.

Surprinde în definițiile Patriei cuprinse în jocul de-a ziua cea bună inocența cuvintelor, dar și un adânc de afectivitate, venind din felul în care copilul-elev îi descoperă Patriei chipul și înțelesurile. Pentru Marco Nicula de la Colegiul “A.T. Laurian” din Agnita-Sibiu Patria este singurul loc în care sufletul vibrează împreună cu întreg universul, iar pentru Major Doina de la Liceul Tehnologic nr.1 din Luduș Patria este asemenea trupului nostru care ne găzduiește sufletul. La fel, pentru Diana Găbureac de la Gimnaziul “Europa” din Târgu-Mureș, Patria e sărbătoarea gândului ce zboară spre înălțimile cerului și dragostea cuprinsă în căușul palmei lui Dumnezeu, o dragoste din care răsare însăși viața.

Antologia cuprinde sute de astfel de definiții ale Patriei, ale bucuriilor și visurilor copiilor-elevi așezate în trunchiul de lumină al timpului. Astfel, pentru Diana Miu de la Colegiul Național “George Coșbuc” din București Patria e locul în care suntem împreună sufletul poporului, un perete pe care-l pictăm cu amprentele mâinilor unite și un cer pe care îl luminăm cu scânteia speranței din ochii noștri.

Antologia este o încântare. De Aici se vede foarte departe.

Notă:

Jocul de-a ziua cea bună este și numele unui Concurs Național de Creativitate Artistică inițiat de Fundația Culturală “Cezara” și Editura “Cezara”. De asemenea, sub acest nume s-au transmis la Radio România Târgu-Mureș ediții speciale ale emisiunii “Vitralii”.

În imagine o secvență, avându-l invitat pe scriitorul Lazăr Lădariu, alături de copii-elevi de la Școala Gimnazială “Ion Chinezu” din Sântana de Mureș.

Lasă un comentariu