MALADIA ALZHEIMER, DEPISTATĂ ÎN CÂTEVA SECUNDE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Duke, citați de descopera.ro, susțin că, printr-un simplu test non-invaziv, numit angiografie optică de coerență optică (OCTA), poate descoperi semen ale bolii Alzheimer în doar câteva secunde.

“Rezultatele a două noi studii, prezentate la reuniunea anuală a Academiei Americane de Oftalmologie, arată că un simplu test non-invaziv poate indica semne ale bolii Alzheimer în câteva secunde. S-a constatat că vasele mici de sânge din retină la spatele ochiului sunt modificate la pacienții cu Alzheimer.

Chiar și pacienții care au un istoric familial al bolii Alzheimer, dar fără simptome, prezintă aceste semne. Iar testele fac diferența între persoanele cu Alzheimer și cele cu insuficiență cognitivă ușoară.

Testul în cauză este un nou tip de imagistică precisă și neinvazivă, denumită angiografie optică de coerență optică (OCTA) și a necesitat o cercetare amănunțită legată de conexiunea ochiului cu Alzheimer. El permite medicilor să vadă cele mai mici vene din spatele ochiului, inclusiv celulele roșii din sânge care se deplasează prin retină.

Deoarece retina este conectată la creier prin intermediul nervului optic, credem că deteriorarea ei și a vaselor de sânge care o irigă pot reflecta schimbările care se petrec în vasele de sânge și în structurile din creier, oferind astfel o fereastră de diagnostic a procesului bolii.

Diagnosticarea bolii Alzheimer este, în prezent, o provocare. Unele tehnici pot detecta semne ale bolii, dar sunt impracticabile pentru screening-ul a milioane de oameni. Scanarea creierului este scumpă, iar puncția spinală poate fi dăunătoare.

Pe de altă parte, boala este adesea diagnosticată prin teste de memorie sau observând schimbări de comportament. Însă, până când se observă aceste modificări, boala ajunge într-un stadiu avansat, pe când diagnosticul precoce oferă pacienților și familiilor lor timp pentru a-și planifica viitorul.

Scopul acestei ultime cercetări este de a găsi o modalitate rapidă și ieftină de a detecta Alzheimer la primele sale simptome.

În studiul nostru, comparând retinele pacienților cu Alzheimer cu cele ale persoanelor cu insuficiență cognitivă ușoară, precum și cu cele ale persoanelor sănătoase, am constatat că grupul cu Alzheimer a pierdut mici vase de sânge retiniene în partea din spate a ochiului și că un strat specific al retinei a fost mai subțire, pe când persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară nu au prezentat aceste modificări.

Ne așteptăm ca munca noastră să aibă un impact pozitiv asupra vieții pacientului și asupra familiei acestuia”, afirmă oamenii de știință americani.

Al doilea studiu a fost realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Sheba din Israel. Aceștia au examinat 400 de persoane care au avut o istorie familială a bolii, dar nu au prezentat simptomele în sine.

Ei au comparat retina și scan-urile creierului acestora cu ale celor care nu au istoric familial de Alzheimer, descoperind că stratul interior al retinei este mai subțire la persoanele cu istorie familială a bolii. Scanarea creierului a arătat că hipocampul, o zonă a creierului care a fost afectată prima de boală, a început deja să se micșoreze. Ambii factori (un strat subțire de retină interioară și un hipocampus mai mic) au fost asociate cu scoruri mai slabe pe un test de funcție cognitivă.

“Scanarea creierului detectează boala Alzheimer atunci când este mult prea târziu, dincolo de o fază tratabilă, pe când analiza retinei permite diagnosticarea acestei maladii mult mai devreme și, implicit, tratarea bolii cu mai mult succes”, explică oamenii de știință israelieni.

Lasă un comentariu