Iată cum și actualii guvernanți ne duc cu preșul în materie de autostrăzi! După ce recent a fost aprobată, SE RENUNȚĂ LA AUTOSTRADA TÂRGU-MUREȘ - IAȘI?!

Distribuie pe:

Potrivit deputatului USR Cătălin Drulă, citat de HotNews, ordinea priorităților din Master Planul de Transport ar putea fi schimbată, iar autostrada A13 Brașov - Bacău ar putea deveni ruta preferată pentru a lega Moldova de Ardeal, în locul A8 de la Târgu-Mureș peste munți.

Motivul principal? A8, pe partea montană, ar costa prea mult, chiar și dacă ar fi realizată pe bani europeni.

În Parlament, există în curs de aprobare un proiect de lege care stabilește ca prioritate autostrada A8, iar printre amendamentele depuse de depu-tatul Cătălin Drulă se numără și obligația folosirii fondurilor europene.

“Autoritățile de la Transporturi au în curs o analiză cu specialiști de la BEI pentru identificarea de rute alternative și fezabile prin care să fie legată Moldova de Ardeal. Motivul? A8 Târgu-Mureș - Târgu-Neamț ar costa circa 7 miliarde de euro, mult mai mult decât fondurile europene puse la dispoziția României.

Analiza, care ar urma să fie prezentată până la finalul acestui an, va prezenta foarte probabil ca proiect preferat autostrada A13, de pe Valea Oituzului, între Bacău și Brașov (cu o continuare spre Făgăraș).

Dacă această schimbare de prioritate a proiectelor va fi însușită de autorități, s-ar concretiza practic prima modificare majoră a Master Planului de Transport, adoptat în 2016, un document strategic, cerut de Comisia Europeană, menit să asigure coerență și stabilitate în planificarea și finanțarea proiectelor de infrastructură, indiferent de câte guverne se schimbă.

În Master Plan, A8 este cotată mai bine decât A13 și are un cost estimat la jumătate din ce a reieșit într-un studiu mai vechi. Ambele proiecte nu sunt însă deloc mature: pentru A8 trebuie revizuit din temelii SF-ul (studiu de fezabilitate), iar pentru A13 trebuie făcut un SF de la zero.

În timp ce la nivelul Ministerului Transporturilor se analizează dacă A8 va mai fi implementat sau nu, Parlamentul are în curs de adoptare o lege specială privind aprobarea investiției Autostrada Târgu-Mureș - Iași. În urmă cu o săptămână, proiectul de lege a primit raport favorabil în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților”, a afirmat deputatul Cătălin Drulă pentru HotNews, duminică, 4 noiembrie 2018.

Lasă un comentariu