Va redeveni Transilvania un El Dorado balnear? Bani europeni pentru infrastructura turistică din Sovata! Se pregătesc Tușnad și Bazna

Distribuie pe:

Luni, 5 noiembrie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata, și Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul cinema Doina”, a cărui valoare totală este de circa 6,4 milioane lei; din această sumă, aproape 6,26 milioane reprezintă fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 -2020.

Concret, se are în vedere modernizarea unui spațiu public de 9.517 metri pătrați, dintr-un oraș “ce a devenit sinonim cu relaxarea și procedurile balneare în județul Mureș”, apreciază semnatarii contractului. Zona va fi valorificată și transformată într-un areal de agrement și recreere multifuncțional (spații verzi, terenuri de joacă și de sport etc.), propunându-se realizarea, aici, a șase investiții, care vor genera 34 de noi locuri de muncă.

Potrivit primarului, proiectul este important întrucât completează investițiile realizate în urmă cu cinci ani, în amenajarea zonei din jurul Lacului Ursu, prin implementarea cu succes a proiectului “Drumul Sării Sovata”, tot cu finanțare din fonduri europene.

Se estimează, totodată, că în termen de cinci ani, numărul turiștilor din stațiune va crește cu 22% față de anul de referință.

“Sovata oferă o importantă infrastructură pentru petrecerea timpului liber, pentru tratamente balneare și sprijinim toți investitorii, inclusiv pe cei care sunt interesați de dezvoltarea facilităților în domeniul sporturilor de iarnă. În urmă cu doi ani, peste 110.000 de turiști au vizitat orașul nostru, dar noi estimăm că acest număr se va apropia de 140.000 cât mai curând posibil, inclusiv prin implementarea acestui proiect”, a declarat primarul Fülöp László Zsolt, după semnarea contractului de finanțare.

Cu același prilej, directorul general ADR Centru, Simion Crețu, a precizat că, în cadrul acestei priorități a Programului REGIO, este vorba de cel de al patrulea proiect semnat la nivel regional, valoarea sumelor atrase ridicându-se la peste 9 milioane de euro. “Mai sunt încă trei proiecte în faza de evaluare - încă unul din Sovata, unul din Băile Tușnad și unul din Bazna - aspect care ne face să considerăm că vom atrage toate fondurile destinate acțiunilor prin care se dezvoltă infrastructura turistică în stațiunile din regiune. Avem câte un proiect în județele Harghita, Covasna, Sibiu și acum, iată, Mureș, și vedem că zonele turistice se dezvoltă mai repede decât media orașelor din Regiunea Centru (...). Spre deosebire de alte țări europene, România are o situație net deficitară privind suprafața medie a spațiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problemă a urbanizării actuale, iar dezvoltarea durabilă a turismului implică și acțiuni coerente pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple”.

Sovata este în fază avansată în evaluare și selecție pentru un alt proiect cu finanțare din fonduri europene, în valoare totală de peste 9 milioane de lei, având ca obiect modernizarea străzilor din oraș. (sursa - adrcentru.ro)

Lasă un comentariu