Incapabili de a-și depăși propriile obsesii retrograde

Distribuie pe:

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cutezat zilele trecute, plin de bune intenții și curtoazie, să susțină că 1 Decembrie “este important atât pentru România, cât și pentru Europa”. Oare pe ce se întemeiază aserțiunea sa? Să analizăm împreună...

Vorbim de o sărbătoare în primul rând a românilor, dar care stă sub semnul dezmembrării ultimelor imperii decadente într-o Europă a națiunilor care s-au dorit libere. În 1918, s-au sfărâmat zidurile ultimelor construcții absolutiste, imperialiste, ostile naționalităților și de tip medieval. După Primul Război Mondial, deopotrivă românii, croații, sârbii, cehii și slovacii și-au decis singuri soarta, și-au câștigat prin sânge, sacrificiu și jertfă dreptul la propria identitate națională, la păstrarea propriilor tradiții și obiceiuri, la utilizarea limbii materne în interiorul granițelor statelor naționale. Și-au câștigat prin luptă libertatea!

Este mai mult decât evident de că Europa are dreptul să sărbătorească împreună cu România semnificația zilei de 1 Decembrie 1918 și a Centenarului Marii Uniri, simbolizând, totodată, momentul istoric al creării națiunilor moderne din Centrul și Sud-Estul Europei, prin eliberarea de sub ocupația imperiilor feudale. În acest sens, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a înțeles foarte bine importanța acestei sărbători naționale românești, care este inechivoc și o recunoaștere simbolică a statelor naționale europene.

În acest context, sunt de neînțeles obrăzniciile și frustrările manifestate de politicienii de la Budapesta, dar și de cei din UDMR, care prin declarații veninoase și pline de ură, susțin cu mojicie că 1 Decembrie nu reprezintă o sărbătoare a Europei, ba chiar că președintele Comisiei Europene s-ar fi aflat în stare de ebrietate când a făcut respectiva declarație.

Noi ce să zicem atunci despre declarațiile obraznice, impertinente ale liderilor maghiarimii, conform cărora “românii fac parte dintre popoarele fără istorie”, că “Ardealul nu este România și are legături istorice cu Ungaria, nu cu România”, sau despre propaganda desfășurată pe baza lozincilor lansate în spațiul public, prin care se pretinde ,,dreptate pentru Ungaria”, “autonomie cu orice preț și redobândirea Ardealului”.

Acești politicieni reprezentând maghiarimea, care se pretind europeni, au rămas, de fapt, ancorați anacronic în acele vremuri apuse, când imperiile oprimau, deznaționalizau popoarele și construiau închisori pentru cei care vorbeau limba maternă și își afirmau drepturile naționale. Nu sunt în stare să-și depășească propriile obsesii retrograde, nu înțeleg nimic din pedepsele istoriei...Sunt orbiți de ură și, astfel, vor fermenta frustrați în propria neputință. Jalnic!

N. red. Un eurodeputat ungar socialist, Istvan Ujhelyi, spune că i-a trimis o carte de istorie președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după recenta declarație a acestuia privind viitoarea celebrare de către România a Centenarului Marii Uniri.

Potrivit unui comunicat citat de agenția ungară de presă MTI și preluat de agerpres.ro, Istvan Ujhelyi a spus că președintele Comisiei Europene “a uitat să ia în considerare că unirea este pentru unguri nu este un motiv de celebrare, ci mai curând o rană dureroasă care nu se va vindeca niciodată”.

El a mai afirmat că remarca lui Juncker a fost “nepoliticoasă” și că este rezultatul unei “lipse de atenție și de cunoștințe corespunzătoare”.

Istvan Ujhelyi a precizat că i-a trimis lui Juncker o carte de istorie în engleză “pentru a-l ajuta să înțeleagă mai bine istoria Ungariei și a ungurilor, care este plină de reușite și de tragedii naționale”.

Eurodeputatul a evidențiat, totuși, angajamentul ferm al președintelui CE față de Europa și de valorile europene comune, “chiar dacă performanța sa ca președinte al CE, în ultimii patru ani, poate fi contestată din mai multe aspecte”.

Lasă un comentariu