Sângeorgiu de Pădure - oraș mic, ambiții mari...

Distribuie pe:

Un teren degradat în suprafață de peste 16.500 de metri pătrați va fi modernizat și transformat într-o zonă publică de agrement și recreere, în Sângeorgiu de Pădure, cel mai mic oraș al județului: recent, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul localității, Csibi Attila, și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru acest proiect, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei, din care 2,3 milioane constituie fonduri europene nerambursabile. Până în iulie 2020, în orășelul de pe cursul mijlociu al Târnavei Mici vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, accesibilă atât localnicilor, cât și turiștilor, atrași de arhitectura deosebită a castelului din localitate, amplasat pe locul unei foste mănăstiri medievale.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, edilii considerând că realizarea lui va duce la îmbunătățirea serviciilor publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi, terenuri de joacă și de sport, la nivel urban. Concret - au detaliat semnatarii - prin derularea acestei investiții, zona, amenajată peisagistic, va fi accesibilă tuturor persoanelor, indiferent de mobilitatea lor: bicicliști, copii cu role, părinți cu cărucioare pentru copii, dar și persoane cu dizabilități locomotorii. Acest parc va fi adecvat, în același timp, pentru activitățile instructiv-educative, astfel că dascălii vor putea organiza activități în aer liber, specifice studiului direct al biodiversivității, activități pe teme de ecologie și protecția mediului.

Deși cel mai mic oraș din județ, Sângeorgiu de Pădure este situat între doi poli turistici de mare interes - municipiul reședință de județ Târgu-Mureș și zona de saline Sovata-Praid, astfel încât, explică primarul, fiecare proiect European este deosebit de important. “Am mai accesat fonduri europene în perioada 2007-2013, când am moder-nizat mai multe artere rutiere din oraș. Valoarea totală a lucrărilor în cadrul respectivului proiect a fost de peste 14 milioane lei. Toate investițiile realizate duc la creșterea numărului turiștilor și la creșterea încrederii cetățenilor în efectul benefic al atragerii de fonduri europene”, a precizat Csibi.

Pe de altă parte, potrivit analizelor întreprinse de ADR Centru, rezultă că turismul este ramura economică prin care Regiunea Centru a depășit multe zone din țară, mult mai cunoscute: “La nivelul Regiunii Centru semnăm tot mai multe proiecte pe această prioritate de investiții (turismul - n.n.), până acum având asigurate sume atrase în valoare de 17 milioane de lei, adică circa 40% din suma alocată la nivel regional”, a confirmat și directorul ADR Centru, Simion Crețu. Acesta a adăugat că mai sunt încă patru proiecte în faza precontractuală, existând toate premisele pentru a fi atrase în totalitate fondurile destinate acțiunilor menite a îmbunătăți mediul urban.

Reamintim că județele componente ale Regiunii de Dezvoltare Centru sunt: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu.

Lasă un comentariu