ȘI NOU-NĂSCUȚII CU TAȚI DE PESTE 45 DE ANI RISCĂ PROBLEME DE SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitatea Stanford din California, citați de descopera.ro, susțin că nou-născuții ai căror tați au vârsta de peste 45 de ani prezintă un risc mai mare de apariție a unor probleme de sănătate la naștere, cercetarea fiind realizată prin analiza a peste... 40 de milioane de nașteri.

“În studiul nostru, am evaluat date prelevate de la 40.529.905 de copii născuți vii, în Statele Unite ale Americii, între anii 2007 și 2016.

Astfel, am constatat că tații mai în vârstă (de peste 45 de ani), concep copii cu un risc mai mare cu 14% privind greutatea (greutate mai mică la naștere, respectiv 2,5 kilograme), în comparație cu cei concepuți de tați cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Totodată, copiii taților de peste 45 de ani au venit pe lume, în medie, cu 0,12 săptămâni mai devreme și aveau un risc cu 14% mai mare de a fi prematuri în comparație cu cei concepuți de tați mai tineri.

Subliniem importanța studiului nostru, prin faptul că acesta oferă informații rare cu privire la impactul pe care îl poate avea vârsta tatălui asupra copilului, în condițiile în care femeile sunt de mulți ani încurajate să nu amâne aducerea pe lume a bebelușilor, din cauza riscurilor asupra sănătății și a complicațiilor medicale.

Însă, iată că și vârsta tatălui contează, nu doar a mamei. Deși riscurile absolute, asociate conceperii copiilor de tați mai vârstnici rămân scăzute, descoperirea noastră subliniază importanța includerii datelor referitoare la bărbați, la momentul investigării, a implicațiilor la nivelul sănătății publice a creșterii vârstei parentale.

S-a estimat că un număr semnificativ a acestor urmări negative la naștere pot fi prevenite dacă tații mai vârstnici au ales să aibă copii înainte de 45 de ani.

Riscurile asociate cu vârsta parentală avansată ar trebui incluse în discuțiile privind planificarea familială și la ședințele de consiliere pentru sănătate reproductivă”, recomandă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu