115 ani de învățământ pedagogic mureșean

Distribuie pe:

Județul Mureș se numără printre cele mai vechi centre care au pregătit dascăli, încă din 1903. La Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș a avut loc, recent, masa rotundă cu tema “115 ani de învățământ pedagogic mureșean”.

Prof. Dorin Cristian Lobonț, directorul Colegiului, a evocat, în deschiderea activității, momente din istoria instituției, ilustrate printr-un colaj cu imagini din perioada de început a fostului liceu - “învățământul pedagogic mureșean - arc peste timp”.

“1903 - 2018 - repere ale evoluției învățământului” a fost tema lucrării susținute de prof. Standavid Beatrice.

Învățământul pedagogic în limba germană și învățământul în limba maghiară a fost prezentat de prof. Kommer Erika, Makkai Kinga și Szilagy Andras - director adjunct.

De-a lungul timpului, pe băncile școlii s-au format oameni care au devenit în timp personalități recunoscute în domenii dintre cele mai variate. Prof. Andreea Sâncelean - consilier educativ, a readus în memoria participanților foști elevi - acum nume de referință în arealul pedagogic și cultural românesc - “Personalități formate pe băncile instituției”.

Repere ale învățământului pedagogic mureșean au fost punctate în intervenția doamnei prof. Maria Popa, care a vorbit despre aspectele inedite legate de disciplinele de studiu, de planurile de învățământ, de metodele utilizate de-a lungul timpului, așa cum au fost ele notate în Procesele-verbale ale timpului - “Evoluția disciplinelor studiate.”

Impresii emoționante ale foștilor absolvenți au fost punctate de prof. Iliescu Gabriela și Sărăcuț Cristina - foste eleve, întoarse acum, în instituție, în calitate de profesoare.

Prof. Prozan Mircea și Unger Eniko au adus completări legate de realizările și de performanțele învățământului pedagogic mureșean.

Activitatea s-a încheiat prin înmânarea Diplomelor de excelență, cadrelor didactice care contribuie la formarea noilor generații de dascăli.

Lasă un comentariu