SCRISORI PRIMITE LA REDACȚIE

Distribuie pe:

Nelămurire, așa este intitulată scrisoarea primită la redacție, din partea domnului Dumitru Țogorean, din localitatea Răzoare, comuna Miheșu de Câmpie, în vârstă de 92 de ani. Reproducem din scrisoare: “Mă adresez domniilor voastre, cu respect, a interveni pe lângă organele în drept, pentru (a clarifica) următoarele. Care este cauza că în timpul colectivului (colectivizării) am avut porțiile (normele de lucru) la cultura mare, viticultură și zootehnie, iar la ultima recalculare am ajuns tot la acea pensie ca cei (care au avut) jumătate de porție (normă de lucru), de 640 lei pensie lunară.

Persoanele bolnave au avut jumătate de porție (normă de lucru), (iar) pensia (lor) a fost de 500 lei. La ultima recalculare li s-a acordat 140 lei (în plus la pensie) pentru jumătate de porție (normă de lucru) și (acum) au pensii egale cu cei care au avut porțiile întregi (norme întregi de lucru) la toate culturile. Am ajuns la 640 lei pensie. Vă mulțumesc și aștept un răspuns”.

Stimate cititor al ziarului “Cuvântul liber” trebuie să aveți în vedere faptul că, în primul rând, Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern în data de 10 octombrie 2018. Vestea bună este că pensiile nu vor scădea. În cazul pensionarilor CAP se aplică o modalitate diferită de calcul, față de alte categorii sociale. Aici se are în vedere faptul că munca în agricultură este sezonieră (mai puțin în zootehnie), prin asta înțelegând că nu se lucrează pe tot parcursul anului. Pe de altă parte, lucrătorii din agricultură nu au contribuții la stat conform altor categorii de muncă. De vreme ce la calculul pensiilor se are în vedere punctul de pensie și vechimea în muncă, vă recomandăm să solicitați detalii tehnice din partea Casei Județene de Pensii.

Lasă un comentariu