Între 25 și 30 noiembrie, ZILELE SFINȚIRII CATEDRALEI NAȚIONALE

Distribuie pe:

Potrivit basilica.ro, a fost stabilit programul Zilelor Sfințirii Catedralei Naționale, acțiunile dedicate acestui eveniment începând în 25 noiembrie și finalizându-se în 30 noiembrie 2018.

Astfel, duminică, 25 noiembrie, între orele 9 - 12.30, se va desfășura Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a Catedralei Naționale, oficiate de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi.

Între 26 și 29 noiembrie, se va oficia, zilnic, Sfânta liturghie și va avea loc, ulterior, un program liturgic și cultural special.

Vineri, 30 noiembrie 2018 (Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, Hramul Catedralei Naționale), între orele 9.30 - 12.00, va avea loc Sfânta Liturghie, oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi.

Înscrierea și deplasarea credincioșilor pentru sfințirea Catedralei Naționale se face prin intermediul parohiilor.

***

“Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporție de 95%, în ceea ce privește stadiul la roșu, însă cea mai mare biserică din România mai are mult până să fie finalizată. Până în acest moment, s-au cheltuit 110 milioane de euro. Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale, în baza prevederilor unor acte normative.

Lucrările pe șantierul Catedralei sunt foarte avansate, muncindu-se intens la finalizarea altarului, dar și la cota + 91 m, în zona turlei principale, precum și în zonele celorlalte turle. Concomitent, se efectuează laborioasa operațiune de punere în funcțiune a clopotelor și finul reglaj al acestora. Recent a fost montată structura metalică a acoperișului turlei clopotnițe.

Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern), se va termina structura de rezistență a catedralei la roșu, ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, au declarat, recent, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române pentru mediafax.ro.

Lasă un comentariu