Semnalăm… Semnalăm… Pregătirea adăposturilor pentru animale

Distribuie pe:

Vin temperaturi scăzute, iar pentru animalele din gospodăria populației sunt necesare măsuri de protecție. Semnalăm acest aspect întrucât, zilele trecute am văzut un adăpost improvizat pentru un cal. De altfel, gospodarul respectiv nu avea asigurat nici necesarul de furaje pe timpul iernii. Există o lege care prevede ocrotirea animalelor, lege care se aplică de către Poliția pentru protecția animalelor. Aproape zilnic întâlnești atelaje trase de cai chinuiți și nimeni nu ia nicio măsură împotriva celor care, sub influența alcoolului, își arată vitejia pe spinarea bietului animal. Medicii veterinari îi sfătuiesc pe proprietarii de animale să se pregătească, din timp, cu adăposturi pentru perioada cu temperaturi scăzute, vânt puternic și precipitații abundente sub formă de lapoviță și zăpadă. Recomandările se adresează în special celor care cresc animale în spații improvizate. Este vorba de asigurarea unui adăpost corespunzător pentru protejarea animalelor, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a frigului și precipitațiilor. Asigurarea unei cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare, în funcție de specie, talie și aspect fiziologic. Asigurări privind starea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și furajare, în special instalației de adăpat. La orice modificare a stării de sănătate și bunăstare a animalelor, deținătorul este obligat să anunțe medicul veterinar din zonă.

Să ne amintim și despre lucrurile frumoase din vremea socialismului, atât de contestat de “revoluționari”. Poate deranjează pe unii că amintesc despre o acțiune dictată de PCR. În fiecare toamnă, de regulă, în lunile noiembrie și începutul lunii decembrie, echipe speciale erau repartizate pe controlul pregătirii fermelor zootehnice pentru iernare. Controale, în urma cărora se întocmea un proces verbal, acte centralizate și analizate la nivel de județ. Veți spune că în fostele CAP-uri era dezastru în zootehnie, dar puțin cunosc o realitate petrecută în timpul tovarășului Viorel Igreț, fost prim secretar PCR Mureș, omul care a pus un accent deosebit pe agricultură, în special pe zootehnie. Să te fi ferit Dumnezeu să lipsești dimineața la 5, la un program de grajd… Domnia sa era conștient că, “găzdăcia”, prosperitatea în agricultură vine, în primul rând, prin creșterea animalelor. Nu mai comentez că intervine riscul să fiu înjurat…

Și păsările cerului au nevoie de îngrijire

Păsările cerului sunt cele care ne înveselesc grădinile cu ciripitul lor. Cuprinși de grijile cotidiene, uităm că și ele au nevoie de un pic de ajutor din partea noastră, mai ales pe timpul iernii, când zăpada acoperă solul pe o perioadă mai lungă de timp. Este creștinește, dar și relaxant pentru noi, să ne facem puțim timp pentru hrănirea lor. În această activitate pot fi implicați și copiii. Veți trăi împreună o mare bucurie. Avem nevoie de un amestec de semințe, untură sau seu nefiert, un pahar de unică folosință și o sfoară. Amestecul de semințe se pune într-un bold, apoi se adaugă seul sau untura topită cât să nu fie fluidă, în raport de două părți uscate la o parte untură. Se omogenizează compoziția. Se introduce compoziția în paharul de plastic cu o sfoară care are un capăt de 10 cm în afară. Se lasă paharul la rece, cât să se întărească amestecul, apoi se rupe paharul și se scoate batonul de hrană pentru păsări. Îl legați într-un copac și vă bucurați de spectacolul păsărilor.

Lasă un comentariu