ALEEA VINULUI - DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Una din cele mai frumoase și mai schimbătoare de la un anotimp la altul este Aleea vinului. În canalul de apă se cresc lăstari de viță de vie. În gospodăria parcului de la Balcic existau terenuri întinse, cultivate cu diferite soiuri alese de struguri, iar în cramă erau depozitate vinuri de soi. Când Regina Maria a venit pentru prima dată în aceste locuri în 1922, marea majoritate a terenurilor erau cultivate cu viță de vie. Mai târziu, după ce a construit complexul regal, viței de vie i s-a stabilit un loc de frunte. Aleea vinului demonstrează frumusețea acestei plante, umbra ușoară și jocul gingaș al razelor de soare cu frunzele frumoase și boabele de struguri. Vinul este o băutură creștină sacră. În Biblie, vinul este o metaforă profundă și de aceea se regăsește în partea cea mai specială a liturghiei, împărtășirea.

Într-una din încăperile din vila Cuibul liniștit se aflau diferite unelte din mormânturi tracice. Pământurile României și Bulgariei au fost locuite în tipuri îndepărtate de triburi de traci, care au dat lumii secretul lichidului magic, vinul. Înainte de bătălii, tracii beau vin pentru a le da putere și curaj. Vinul are proprietatea de a modifica starea “sufletului” omului, iar în acele vremuri era văzută ca o mână a zeilor. De aceea, tracii considerau că vinul este zeul însuși care intră în om.

În două locuri din zidurile de piatră, în apropierea Castelului, sunt zidite două plăci tracice de piatră cu capuri de bivol, simbolul lui Dionis. Zeul grec al vinului și veseliei este preluat din mitologia tracică. El merge pe Pământ și învață oamenii să cultive vița de vie și să facă vinul, care miroase frumos și amețește capul. Demult, în Balcic, marea a aruncat pe mal statuia zeului veseliei și al vinului. De aceea orașul a primit în antichitate numele de Dionisopolis. 

Lasă un comentariu