În Anul Centenarului Marii Uniri, LANSARE DE CARTE: “Orosia, sat transilvan prin vremuri“

Distribuie pe:

Zeci de exemplare ale cărții “Orosia, sat transilvan prin vremuri”, (Editura Nova Napoca, Cluj-Napoca, 2018, 414 pagini) scrisă de venerabilul magistrat Aurel Botezan, fiu al satului Orosia, comuna Cuci-Mureș, au ajuns la Biblioteca Județeană Târgu-Mureș, la bibliotecile publice din Sighișoara, Reghin, Târnăveni, Luduș, Iernut, Cuci și la prietenii mureșeni ai autorului.

Cartea este o monografie, prin osatura ei științifică, înălțată pe mărturii arheologice păstrate în muzee și colecții particulare, pe informații culese din aproximativ 3.000 de pagini de arhivă, documente și surse bibliografice, toate atestând vechimea de mii de ani a comunității umane din spațiul actualului sat românesc Orosia.

Zecile de pagini de viață trăită de autor, de înaintașii pe linie maternă și paternă, de consătenii săi, datinile, obiceiurile și tradițiile locale descrise într-o manieră de istorie orală, conferă cărții echilibrul necesar între știință și memoria subiectivă. Așa se explică subtitlul “O încercare de monografie sentimentală”, de pe prima copertă a cărții.

Iubirea de neam, de țară, de glia natală, dragostea mamei pentru copiii săi, a copiilor pentru părinți, frați și bunici, a orosenilor pentru Dumnezeu și semeni, pentru Biserică și Școală, interesul viu pentru istoria națională trecută și prezentă, pentru viitorul României transpar cu finețe și smerenie din aproape toate paginile cărții.

O singură atitudine este rostită cu fermitate, ca să ajungă până la politicienii români și până la Tatăl Ceresc: “Ne dispar datinile, obiceiurile și tradițiile!”, “Încet, dar sigur, mor sate și cătune românești!”, “Suntem tot mai puțini români în România!”, “Ai fost, sat al meu, prin veacuri, leagăn și mormânt. Mă rog Ție, Doamne, nu-l lăsa să piară!”.

Este o carte românească de înțelepciune pentru tineri și vârstnici, pentru femei și bărbați, pentru cei care aleg și pentru cei aleși, pentru cei interesați de viitorul națiunii române în marea familie a Uniunii Europene.

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! Cel care a scris-o a absolvit actualul Colegiu Național “Alexandru Papiu Ilarian”, din Târgu-Mureș, a îndrumat, timp de doi ani, mișcarea cultural-artistică și sportivă din fostul raion Luduș, a muncit într-o fabrică de cărămizi ca să își adune bani pentru anii de studenție. După absolvirea Facultății de Științe Juridice din Cluj, s-a ocupat, aproape două decenii, de problematica minorilor infractori din județul Hunedoara. Prin concurs, a ocupat funcții importante la Procuratura Cluj, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În toți acei ani a scris poezii și proză, articole pentru cotidiene din Târgu-Mureș și Cluj, studii de specialitate pentru revista “Pro Lege”, din București. După pensionare, a publicat antologia “Poezii”, trei ediții ale antologiei “Maxime și reflexe, cugetări și aforisme”, volumul de memorialistică “Printre întrebări și adevăruri”, prezentate de prof. univ. dr. Mircea Popa și de prof. univ. Onufrie Vințeler. În vara anului 2010, la inițiativa domniei sale, în centrul satului natal a fost înălțat și dezvelit Monumentul Eroilor oroseni din Primul și din Al Doilea Război Mondial.

O viață dedicată națiunii române. La mulți ani cu sănătate, magister Botezan!

 

Lasă un comentariu