Permisul de conducere, suspendat doar la acumularea a 45 de puncte penalizare?!

Distribuie pe:

Marți, 6 noiembrie 2018, parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaților au adoptat un amendament la ordonanța privind circulația pe drumurile publice (OUG 195/2002), potrivit căruia se suspendă permisul de conducere doar la acumularea a... 45 de puncte de penalizare, și nu la 15 puncte, așa cum prevede legislația actuală în vigoare.

„Valoarea punctelor de penalizare a crescut în urma măririi salariului minim. Astfel, șoferii sunt prea asupru pedepsiți pentru abateri pe care le considerăm minore.

Propunem modificarea legii privind circulația pe drumurile publice, respectiv suspendarea permisului, doar după acumularea a 45 de puncte penalizare față de 15 puncte în prezent”, susțin inițiatorii proiectului.

În expunerea de motive, aceștia precizează: „S-a considerat că ar trebui mărit și cuantumul în baza căruia să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule, tocmai pentru că, mărindu-se cuantumul amenzilor și, practic, și al punctelor de penalizare aferente amenzii contravenționale, se ajunge în situația în care unui conducător de autovehicule, în baza unei amenzi destul de mari, pentru o contravenție nu foarte gravă, să i se suspende și permisul de conducere.

Prin urmare, am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană (până la urmă, cu toții greșim), în orice facem. Importat este dacă o facem voit sau nu”.

După adoptarea în Comisia Juridică, modificarea propusă urmează să se întoarcă în Comisia de Transporturi, care întocmește, potrivit procedurii parlamentare, raportul final.

Apoi, proiectul de lege intră în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este și forul decizional în acest caz.

Lasă un comentariu