LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Continuând seria prezentării unor personalități politice care au influențat, prin activitatea lor, destinul României, domnul președinte al Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu”, filiala Mureș, jr. IOAN BERȚA, ne-a propus, pentru întâlnirea din 7.11.2018, să vorbim despre un alt membru al “Dinastiei Brătienilor”, anume despre Ioan I. C. Brătianu, unul dintre cei mai distinși oameni politici pe care i-a avut această țară.

A conferențiat pe această temă, doamna cercetător MARIANA PLOEȘTEANU, care a punctat discursul domniei sale cu materiale din epocă, ce vorbesc despre marele patriot și om politic, despre talentul său oratoric, despre simțul său diplomatic, despre marea influență pe care a avut-o chiar și asupra familiei regale.

I. C. Brătianu s-a născut la 20.11.1864. La 13 ani a fost împreună cu tatăl său în tranșee, ca să vadă pe viu Războiul de Independență.

S-a pregătit și s-a specializat ca inginer. A fost o foarte lungă perioadă de timp președintele Partidului Național Liberal, fiind considerat omul care, din umbră, a contribuit esențial la realizarea Marii Uniri de la 1918.

A fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, de trei ori ministru de Interne, de 2 ori ministru al Afacerilor Externe, asupra lui fiind comis și un atentat.

Ca președinte al Consiliului de Miniștri, în Primul Război Mondial, a condus operațiunile de mutare a armatei și a administrației în Moldova, operațiune extrem de grea și de mare importanță pentru țară.

După realizarea Marii Uniri a fost chemat ca, în calitate de prim-ministru, să pună în aplicare Reforma Agrară-1922, împroprietărirea celor care au luptat pe front, și să elaboreze noua Constituție a țării - 1923.

S-a stins din viață la 24.11.1927, lăsând în urma lui o bogată moștenire și mari realizări pentru această țară.

Conferința a fost urmată de mai multe completări venite din rândul auditoriului și, la final, de clipa de poezie susținută de dr. MARCOCI DORIAN și SILVIU RAȚIU.

Lasă un comentariu