TEMERILE ROMÂNILOR CU PRIVIRE LA LOCUINȚĂ

Distribuie pe:

Dintr-un un sondaj realizat de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), citat de mediafax.ro, aflăm că cele mai mari temeri ale românilor, cu privire la locuință, sunt incendiile, cutremurele și spargerile. Cu roate acestea, statisticile arată că unu din 10 români a făcut în locuința sa modificări care pot afecta structura de rezistență a clădirii, 6 din 10 nu au în casă nici detectoare de fum, nici stingător de incendiu, iar 3 din 10 lasă geamuri deschise când pleacă de acasă.

Prea puțină pregătire pentru cutremur...

Datele colectate arată o pregătire redusă pentru cutremur, în condițiile în care mai puțin de jumătate dintre românii intervievați au în casă o trusă de urgență în care să fie incluse câteva elemente esențiale (precum o lanternă, un fluier, câteva provizii, o pătură etc.), respectiv 15% au o trusă completă, în timp ce 28% dețin doar parțial aceste elemente.

Întrebați dacă au atârnate, deasupra patului, tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deși acest lucru nu este recomandat, aproape 25% au răspuns afirmativ.

... Și pentru incendii

La fel de puțin pregătiți sunt românii și pentru incendii, peste 60% dintre respondenți recunoscând că nu au luat măsuri speciale de prevenție sau stingere. Doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât și stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu.

O altă problemă este utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalațiilor electrice improvizate, unu din 10 respondenți (9,82%) declarând că folosesc, în prezent, astfel de improvizații.

Peste jumătate dintre participanții la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36%, doar o parte dintre ele. De asemenea, 3 din 4 români (75,6%) declară că verifică instalațiile de utilizare a gazelor și opresc gazele atunci când pleacă de acasă pentru mai mult timp.

“Invitație” la furturi

Furturile reprezintă un alt risc la care sunt expuse locuințele românilor, având în vedere că 8 din 10 nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecția casei lor.

De asemenea, dacă aproape 70% dintre respondenți au declarat că închid complet toate geamurile, atunci când pleacă de acasă, peste 28% dintre aceștia lasă geamuri deschise rabatat.

Nu în ultimul rând, aproape 3 din 10 participanți la sondaj (28,84%) au declarat că li s-a întâmplat să plece de acasă și să uite ușa de la intrare descuiată și geamurile deschise larg.

Întrebați dacă au pierdut vreodată cheia de la casă, aproape 25% au răspuns afirmativ, caz în care 13% au optat să schimbe încuietoarea, în timp ce 11% au decis să nu facă acest lucru.

Sondajul, realizat în luna octombrie 2018, în campania “Luna octombrie - luna asigurărilor de locuințe”, concluzionează că cea mai mare amenințare de care se tem românii, atunci când vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu în locuința lor sau la vecini (42,14% dintre respondenți), urmată de cutremur (15,03%), spargerea locuinței de către hoți (11,29%), inundarea cu apă din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) și inundație din cauze naturale (2,17%).

Pe de altă parte, 20,33% au declarat că nu se tem de nicio amenințare când vine vorba de casa lor.

Lasă un comentariu