ZGOMOTUL AMBIENTAL, RISC DE ACCIDENT VASCULAR ȘI DE INFARCT

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Massachusetts General Hospital din Boston, citați de descopera.ro, susțin că expunerea la zgomotul ambiental este asociată cu creșterea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral, prin alimentarea activității unei regiuni cerebrale implicată în răspunsul la stres.

“În studiul nostru, am analizat asocierea între expunerea la zgomot și evenimentele cardiovasculare majore la 499 de persoane cu vârsta medie de 56 de ani, cărora li s-au efectuat simultan tomografii ale creierului și ale vaselor de sânge. Validarea rezultatelor au fost efectuate cu ajutorul unui grup de control de 281 de persoane. Este de precizat faptul că participanții nu aveau afecțiuni cardiovasculare majore sau cancer.

Folosind imaginile culese, am analizat activitatea amigdalei, regiunea din creier responsabilă pentru răspunsul emoțional și stres. Pentru a evidenția riscul cardiovascular, am examinat viitorul medical al participanților, după 5 ani de la testele inițiale. Din cei 499, 40 au avut un eveniment cardiovascular în această perioadă.

Pentru a afla expunerea la zgomot, am folosit adresele participanților și am obținut estimări de poluare fonică de la autorități.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de expunere aveau o activitate mai crescută a amigdalei și o inflamație mai mare a arterelor. Aceștia aveau un risc de trei ori mai mare de atac de cord sau accident cerebral, comparativ cu cei care erau expuși la un zgomot ambiental mai mic. Riscul a rămas ridicat chiar și după ce am luat în calcul alți factori de risc, precum poluarea aerului, colesterolul ridicat, fumatul și diabetul.

Descoperirile arată că cei care au cel mai ridicat nivel de expundere la zgomot cronic (precum zgomotul de pe aeroporturi și autostrăzi, dar și zgomotele de oraș) au un risc ridicat de trecere prin evenimentele menționate mai sus, indiferent de alți factori de risc cunoscuți pentru creșterea riscului cardiovascular.

În concluzie, pacienții și doctorii lor ar trebui să ia în considerare expunerea cronică la zgomot, atunci când se discută despre riscul cardiovascular, pentru a putea să reducă această expunere cronică”, recomandă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu