Sfârșitul Imperiului Austro-Ungar, dezbătut în mediul academic

Distribuie pe:

“Monarhia austro-ungară s-a îmbolnăvit de război…”

Aula Academiei Române găzduiește azi, 9 noiembrie, conferința în limba franceză “La fin de L'Autriche-Hongrie” (“Sfârșitul Imperiului Austro-Ungar”), susținută de istoricul Jean-Paul Bled, profesor emerit la Universitatea Sorbona din Paris - catedra de Istorie a Germaniei contemporane și a lumii germanice, Doctor Honoris Causa al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Tema conferinței o constituie contextul și cauzele prăbușirii Imperiului Austro-Ungar și ale dispariției acestuia de pe harta Europei, la sfârșitul Primului Război Mondial. Sunt abordate chestiuni precum: declanșarea și extinderea conflictului izbucnit la 28 iulie 1914, când Viena declară război Serbiei, intrarea în război a Marilor Puteri, evaluarea iluzorie a unui război dorit a fi de scurtă durată, creșterea radicalismului național în interiorul Imperiului, ravagiile unei crize alimentare necontrolate, efectele nefaste ale relațiilor diplomatice degradate, îndeosebi cu Monarhia Germană, Franța și Vaticanul, și, nu în ultimul rând, incapacitatea monarhiei duale de a se reinventa pe fondul absenței unui conducător monarhic venerat și al egoismului și orbirii politice a elitelor.

“Vechea monarhie a murit de epuizare. Piesă importantă a arhitecturii europene, Monarhia habsburgică a trăit secole de-a rândul. Ruperea în bucăți a Dublei Monarhii nu este opera unui dirijor misterios. Nici nu poate fi explicată printr-o conspirație a puterilor. Monarhia dunăreană pur și simplu nu a rezistat unui război prea lung. Dacă pacea ar fi fost încheiată în 1917, probabil că ar fi supraviețuit, fie și într-o formă reînnoită. Adevărul este că Monarhia austro-ungară s-a îmbolnăvit de război. În ajunul conflictului, traversată de tensiuni, brăzdată de fisuri, ea dădea deja semne evidente de fragilitate. Sub efectul războiului, această fragilitate a transformat-o într-un mare corp bolnav”, sintetizează profesorul Bled în textul conferinței sale. (sursa - acad.ro)

În cadrul evenimentului, profesorul Jean-Paul Bled va primi medalia aniversară “General Henri Mathias Berthelot”, realizată de Academia Română, ca omagiu adus generalului francez, în cadrul ciclului de evenimente consacrate Centenarului Marii Uniri.

Manifestarea se va deschide cu un cuvânt de salut adresat de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române.

 

Lasă un comentariu