Pensiile speciale ale aleșilor locali, neconstituționale!

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, marți, 6 noiembrie 2018, că legea (Codul Administrativ) privind pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene este neconstituțională.

Potrivit actului normativ, care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, “primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, aleși începând cu anul 1992, care îndeplinesc condițiile de pensionare, aveau dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație pentru limită de vârstă, de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat complet.

Indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”.

Legea mai prevedea și faptul că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene, aleși după anul 1992, pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială.

Judecătorii CCR au fost sesizați în acest caz, atât de către președintele Klaus Iohannis, cât și de PNL, USR și PMP.

Printre motivele de neconstituționalitate, președintele Klaus Iohannis atrăgea atenția că nu există un raport de subordonare ierarhică între miniștri și prim-ministru și că prevederea privind asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând acestora nu ating “ponderea semnificativă” încalcă prevederile Constituției.

Pe de altă parte, PNL și USR arătau că pensiile speciale pentru aleșii locali încalcă principiul egalității cetățenilor în fața legii și, în plus, Codul Administrativ va permite numiri politice în cele mai importante poziții ocupate în prezent de înalți funcționari publici, ceea ce încalcă obligațiile de profesionalizare a administrației publice, pe care România și le-a asumat înainte de aderarea la Uniunea Europeană. 

Lasă un comentariu