Eveniment de rezonanță la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - Întâlnire cu maestrul Dan Buciu

Distribuie pe:

Departamentul de Muzică din cadrul Universității de Arte Târgu-Mureș a fost gazda unui eveniment remarcabil atât din punct de vedere al invitatului, cât și al tematicii abordate. Desfășurat în Foaierul Sălii Studio a UAT, în data de 7 noiembrie, evenimentul - o prelegere având ca tematică muzica românească - l-a avut drept invitat pe compozitorul și pedagogul Dan Buciu, profesor universitar D.H.C. la Universitatea Națională de Muzică din București și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Sub titlul Dimensiunea modală a gândirii muzicale autohtone în creația corală de după 1950, compozitorul Dan Buciu a abordat problematica structurilor melodice de sorginte modală și tehnicile de prelucrare a materialelor sonore în lucrări corale proprii sau aparținând compozitorilor Paul Constantinescu, Adrian Pop, Tudor Jarda, Boldizsár Csíky și Mihai Moldovan.

Declarându-și preocuparea pentru structurile modale autohtone, nu doar din perspectiva creatorului, ci și din cea a pedagogului, maestrul Dan Buciu a prezentat mai întâi bogăția surselor modale autohtone, găsite atât în folclorul autentic cât și în cântarea de strană a Bisericii Ortodoxe. Conștientizarea acestor valori și folosirea lor ca sursă de inspirație a reprezentat, pentru școala de compoziție românească, modalitatea optimă de afirmare a apartenenței la cultura națională, dând creației românești nota de unicitate în contextul universal.

Alături de o incursiune analitică asupra melodiei, armoniei și tehnicilor de compoziție ale corurilor românești, prelegerea a reprezentat și o binevenită modalitate de promovare a creației culte naționale, pe nedrept ignorată de publicul larg. Astfel, Madrigalul nr. 1, pe versuri de Mihai Eminescu, de Paul Constantinescu, descris ca fiind o fuziune dintre spiritul romantic și melodia populară; La casa de peste drum de Tudor Jarda și Vine hulpe di la munte de Adrian Pop, două prelucrări de facturi diferite ale unor colinde românești; și nu în ultimul rând Madrigalul nr. 1, pe versuri de Mihai Eminescu, de Dan Buciu, dedicat memoriei lui Paul Constantinescu, reprezintă capodopere ale genului coral ce merită să fie mai des interpretate atât în context național, cât și internațional.

Ne-a bucurat să vedem în rândul publicului prezent, aflat în număr considerabil, atât comunitatea academică UAT, cât și elevi ai Liceului de Arte și, nu în ultimul rând, membri ai Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, împreună cu directorul acestei instituții, dirijorul Vasile Cazan.

Dan Buciu (n. 1943) a absolvit secția compoziție din cadrul Conservatorului “Ciprian Porumbescu” (azi Universitatea Națională de Muzică București), avându-i profesori pe unii dintre cei mai importanți compozitori și muzicologi români, precum Tiberiu Olah, Zeno Vancea, Aurel Stroe, Octavian Lazăr Cosma și Emilia Comișel. Pentru creația sa muzicală și muzicologică a fost distins cu 6 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, precum și cu Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer. Creația sa, cuprinzând genuri simfonice, vocal-simfonice, corale și camerale, a fost audiată pe scene din România, SUA, Franța, Germania, Elveția, Spania, Olanda, Japonia, Suedia, Canada și Moldova. În perioada 2000-2008 a fost Rectorul Universității Naționale de Muzică București.

Lasă un comentariu