Vopsea -vopsele - VOPSELURI!

Distribuie pe:

“Dulcea limbă românească...”

Haideți, s-o stâlcim!

Recent, purtătorii de vorbe și “tehnicienii de serviciu” din mass-media au informat că, într-un “incendiu uriaș” a ars un depozit de vopseluri, din Sibiu. Vară fierbinte pentru pompieri.

Cândva, undeva... în România existau fabrici care produceau coloranți, lacuri și vopsele tradiționale, utilizate în diferite domenii industriale, casnice și pentru export.

Din cauza falimentării și dezafectării fabricilor românești, în prezent se importă un sortiment variat de vopseluri, scumpe, toxice, volatile și inflamabile.

Prin “contribuția” academică, vopselele au fost suprimate și rebotezate vopseluri. Totul pentru “progres”! Astfel s-au făcut scrum mai multe depozite de vopseluri, poluând atmosfera din zonele afectate, o formă gravă de atentat la sănătatea oamenilor.

Noutatea nu surprinde. Totul trece prin prefaceri, uneori nejustificate, deoarece așa vrea “mușchii unora”. Se confirmă principiul:

“Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.” Dacă nu se câștigă nimic, este oarecum absurd să se renunțe la ceva garantat, stabil, în scopul obținerii unor “succesuri” facile. Pete și urme de vopseluri!

De ceva vreme, se așteaptă construirea și finalizarea unor șoseluri (șosea) prin care să se cupleze civilizat și rapid localitățile din țară, cu autoturismele, chiar cu riscul provocării durerilor de măseluri (măsea) din cauza vitezei și curenților de aer care pătrunde prin geamul deschis. Dacă durerile de măseluri se pot ameliora cu algocalmin, șoselurile nu se vor construi cu proiecte și promisiuni iresponsabile.

Pentru șoseluri și măseluri încă sunt locuri rezervate în dicționare. Aceleași “argumente” ca și pentru vopseluri!

P.S. Probabil, procedura de acoperire a unor obiecte cu straturi de vopseluri se va numi vopseluire sau vopselire! Calambur. De dragul schimbării.

Lasă un comentariu