Super-bacteria pe care n-o ucide niciun antibiotic

Distribuie pe:

Prima bacterie rezistentă la orice fel de antibiotic a fost descoperită în Statele Unite ale Americii.

Este vorba despre o formă rară de E coli. Aceasta a fost descoperită în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania, situația fiind deja preluată de Departamentul de Apărare a Țării din Statele Unite, potrivit CNN. Această situație este asociată cu rezistența la antibiotice, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani la nivel global și care riscă să aducă omenirea în fața imposibilității de a lupta impotriva infecțiilor, scrie “Gândul”.

Cazul a fost făcut public de Tom Frieden, directorul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite ale Americii. Acesta a explicat că în urina unei femei de 49 de ani din Pennsylvania a fost descoperită o formă rară de E coli care nu cedează în fața niciunui antibiotic. Bacteria nu a dispărut nici după ce medicii au folosit Colistin, un antibiotic pe care cadrele medicale îl folosesc doar în situațiile de maximă urgență.

Femeia a mers la o clinică din Pennsylvania, unde medicul care i-a făcut investigațiile a descoperit bacteria în urina ei. Nu se știe de unde a luat femeia această infecție, având în vedere că nu a călătorit în afara Statelor Unite în ultimele cinci luni.

Centrul de Control și Prevenire a Bolilor alături de Departamentul de Sănătate al statului Pennsylvania s-au mobilizat imediat și au început investigațiile în ceea ce privește acest caz. Principala sarcină este aceea de a vedea dacă nu cumva bacteria s-a răspândit deja și există și alți purtători ai acesteia.

Potrivit experților, infecția poate duce la moartea celor care contractează bacteria.

Colistinul este cel mai puternic antibiotic folosit în tratarea infecțiilor. Totuși, ultima versiune a acestuia a dat greș. La finalul anului 2015, în China, microbiologii au descoperit o bacterie cu o genă care îi conferea rezistența la colistin și care se putea transmite cu ușurință de la o bacterie la alta. De atunci, acest tip de bacterie a fost descoperit și în Europa și în Canada. Acum, această superbacterie a ajuns și în Statele Unite.

Medicul Tom Frieden a avertizat că, deși acesta este primul caz întâlnit în Statele Unite, țara trebuie să se aștepte la o răspândire a acesteia în viitor. Frieden militează pentru stoparea utilizării în exces a antibioticelor, dar cere oamenilor de știință să găsească noi formule pentru medicamente, având în vedere că doar în Statele Unite, an de an, cel puțin 2 milioane de oameni se confruntă cu infecții care nu cedează tratamentului cu antibiotice. Dintre aceștia, cel puțin 23.000 mor ca urmare a dezvoltării infecției.

Lasă un comentariu