SENZAȚIONAL! DESCOPERIRE RECENTĂ: TEZAURUL DACIC LA ERNEI

Distribuie pe:

Cu prilejul conferinței de presă care s-a ținut ieri, în Sala de conferințe a Muzeului Județean Mureș din Cetatea Medievală, a fost prezentat tezaurul dacic descoperit recent la Ernei. La conferința de presă au participat Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean, Daniel Cioată, arheologul Muzeului, specialist în perioada antichității și Harsány Zoltán Zsolt, regizor, pasionat de arheologie, cel care a făcut descoperirea, fiind vorba de 64 obiecte din argint și câteva din aur, tezaur identificat în comuna Ernei. Despre ce este vorba, să urmărim prezentarea făcută presei de către Soós Zoltán: “Piesele au fost identificate în urmă cu zece zile. Ele au fost curățate, conservate într-o fază primară, pentru a putea fi prezentate și stabilizate. Obiectele, fiind din argint pur 98 la sută, ele sunt foarte fragile și este foarte important ca ele să fie, în primul rând, conservate. Cum bine cunoașteți și știți, Muzeul Județean Mureș este implicat în mai multe activități în ceea ce privește îmbogățirea patrimoniului național cultural. Un element important din acest proces de îmbogățire este activitatea persoanelor care obțin autorizația pentru detectoare.

În ultimul deceniu, în toată Europa suntem în fața unui “boom” în ceea ce privește descoperirea tezaurelor noi. La fel se întâmplă și în județul Mureș și ne bucurăm pentru aceste descoperiri. De multe ori, s-a pus problema de ce instituțiile de specialitate nu le identifică. Răspunsul este foarte simplu, asemenea tezaurizări nu se prea fac în situri arheologice cunoscute, sau în așezări. Ele sunt accidentale, sunt ascunse (de către deținătorii lor) aceste piese, dintr-un considerent: este un pericol iminent, familia dorește să le păstreze, dar nu mai revin la locul unde le-au ascuns, așa, ele rămân posterității. Evident, spre norocul nostru, domnul Harsány a avut norocul, fiindcă de fapt este și norocul care ajută puțin, a reușit să le identifice. Activitatea Muzeului, în ultimii ani, s-a axat foarte mult pe investițiile de infrastructură din județul Mureș, în ceea ce privește ruta ocolitoare Livezeni - Ernei, respectiv, tronsonul de autostradă între Târgu-Mureș și Câmpia Turzii, unde, iarăși, s-au făcut mai multe descoperiri. Din păcate, nu (au fost descoperite) tezaure, dar din punct de vedere științific, sunt foarte multe piese importante și care au fost prezentate cu ocazia altor conferințe de presă, cum ar fi: cimitirul gepidic din Ernei sau cele două morminte unice din Tofalău (comuna Sângeorgiu de Mureș), respectiv, un sat roman din zona Tofalău, fiind descoperit în anul 2013-2014”.

În continuarea conferinței de presă, au luat cuvântul, în ordine, Péter Ferenc, președintele CJ Mureș, Daniel Cioată și Harsány Zsolt. Despre toate acestea, cine consideră subiectul suficient de interesant, va afla mai multe din ziarul “Cuvântul liber”, în ziua de marți, 13 noiembrie.

Lasă un comentariu