Atelier jurnalistic: Știrea de presă

Distribuie pe:

Prezentăm în cadrul acestui Atelier jurnalistic, desfășurat în spațiul tipografic pus cu generozitate la dispoziția noastră de cotidianul “Cuvântul liber”, câteva din scrierile studenților de la specializarea “Comunicare și relații publice”, din cadrul Facultății de Științe și Litere a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehologie (UMFST) Târgu-Mureș. Este dovada că cea mai mare parte a studenților anului I CRP și-au însușit bine “regula piramidei inversate”, după care se structurează conținutul unei știri sau al unui comunicat de presă - noțiuni predate și aprofundate la cursul și, respectiv, seminarul de Fundamente ale sistemului mass-media.

Subiectul știrilor a fost la libera alegere a fiecărui student, de aceea se observă o mare diversitate de abordări, însă toate sunt reale: s-au desfășurat, sunt în curs de desfășurare sau se vor desfășura în planul realității. Deci este evident: unele sunt perisabile (hard news), iar altele au o durată de informare mai lungă (soft news). Stângăciile, inerente începutului, sunt și ele vizibile. Dar să nu uităm că toți cei care scriu în cadrul acestui atelier își văd pentru prima oară semnătura în presă. Așadar, să le urăm mult succes celor 13 tineri jurnaliști debutanți!

Lector univ. dr. EUGENIU NISTOR, responsabilul programului de studiu al specializării “Comunicare și relații publice”

 

UMFST Târgu-Mureș organizează un curs postuniversitar despre tehnologia CAD CAM

În zilele de 2 noiembrie, respectiv 3 noiembrie, în cadrul UMFST a avut loc prezentarea, sub forma unui curs postuniversitar, a tehnologiei CAD CAM și aplicabilitatea acesteia în cabinetul de medicină dentară. Coordonatorii acestui curs sunt unii dintre cei mai buni profesori universitari din cadrul Facultății de Medicină Dentară, printre care se numără și dr. Molnar-Varlam Cristina (șef lucrări), alături de profesor universitar dr. Sékely Melinda și dr. Borș Andreea, șef lucrări. Cadrele universitare vor trata, prin intermediul acestui curs, înțelegerea principiilor amprentării digitale cu scanerul intraoral, alegerea materialelor CAD CAM potrivite în funcție de caz și, de asemenea, actua-lizarea cunoștințelor actuale în domeniul ceramicii moderne.

De asemenea, pe parcursul celor două zile de curs, vor avea loc și activități practice pentru participanți, precum realizarea design-ului lucrărilor dentare cu ajutorul soft-ului EXOCAD CHAIRSIDE, dar și simularea unor situații clinice particulare cu posibilități diferite de alegere a anumitor tehnici moderne.

Cadrele didactice așteaptă un număr cât mai mare de participanți și sunt convinse că acest curs vine în ajutorul studenților și absolvenților care doresc să practice această meserie într-un cadru modern, care satisface nevoile omului din zilele noastre.

ALEXANDRA MAIER

 

Cea de-a XVII-a ediție a UniFEST

În perioada 2-12 noiembrie 2018, Uniunea Studenților din România organizează cea de-a XVII-a ediție a Festivalului UniFEST. Ca în fiecare an, sub deviza consacrată “Distracție gratis, nu degeaba!”,  studenții din România au acces gratuit la evenimente culturale, sportive, de educație non-formală sau de divertisment.

Aflându-ne în anul Centenarului Marii Uniri, considerăm că responsabilitatea de a promova cultura în rândul tinerilor din România este cu atât mai mare. Prin urmare, am ales ca cea de-a XVII-a ediție a Festivalului UniFEST să fie dedicată sărbătorii naționale în semn de recunoștință pentru eforturile depuse de către predecesorii noștri în vederea realizării unității naționale.

Festivalul UniFEST debutează cu câte o conferință de presă în București, Iași, Suceava, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Sibiu, Oradea, Arad, Timișoara, Craiova, Târgoviște și Constanța.

Ca în fiecare an, studenții beneficiază de acces gratuit, în baza legitimației de student, la spectacole de teatru, operă, film, concerte de muzică clasică.

Activitățile sportive se conturează în jurul promovării sportului, în vederea menținerii unui stil de viață sănătos. Astfel, studenții își vor testa rezistența în cadrul crosului studențesc și vor lupta pentru supremație în cadrul campionatului de fotbal.

Educația non-formală este și ea prezentă prin traininguri de comunicare, vorbit în public, lucru în echipă, Basic Life Support și altele. Pentru cei mai tineri dintre studenți, se vor organiza tururi ghidate, menite să îi provoace să descopere și să cunoască mai bine orașul.

Ca evenimente de tradiție, în cadrul festivalului vor avea loc Noaptea albă a Teatrului Studențesc, care oferă studenților posibilitatea și plăcerea de a vedea spectacole de teatru până când răsare soarele, sau Seara Filmului. Totodată, printre evenimentele cu care USR a obișnuit studenții se numără: Seara Românească, cea de folk și cea de stand-up, unde distracția și veselia vor fi în toi.

USR organizează și un eveniment pentru studenții care vor să își vocalizeze opiniile, și anume Conferința “10.0 pentru România”, care oferă o șansă de exprimare celor care participă.

Festivalul UNIFEST se încheie, ca la fiecare ediție, cu un Mega Concert, care promite o experiență remarcabilă pentru viața de student.

DANIELA LUNGU

 

The talent of UMFST

În ziua de 8 noiembrie 2018, începând cu ora 18.00 a avut loc, la Casa de Cultură a Studenților Târgu-Mureș, “The talent of UMFST”, ediția a patra.

Organizatorii acestei activități au fost:

Liga Studenților Târgu-Mureș, Organizația Studenților în Medicină Dentară și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș, au scopul de a permite studenților de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie să își valorifice talentele, să lase halatul, să ia microfonul, pantofii de dans sau alte lucruri care îi pasionează, și să facă spectacol sub lumina reflectoarelor.

Precizăm că cei 12 participanți ne-au încântat cu dans, au cântat la instrumente, dar și vocal. Pentru desemnarea unui câștigător, publicul și-a ales și el favoritul, fiecare spectator primind un formular cu ajutorul căruia a putut vota numărul preferat. Ca în fiecare an, Rotary Club Târgu-Mureș sprijină proiectele Ligii Studenților, aceștia oferind un premiu special unui concurent ales de ei. Prin urmare, nu trebuie să uităm nici de ceilalți sponsori, după cum urmează: Oral-b, American Experience, The Backstage, Atelierul de flori by Maria Bunea și, nu în ultimul rând, Laura Valentina Photographer, care ne-a bucurat prin capturarea fiecărui moment pentru a putea marca cea de-a patra ediție.

NICOLETA SUCIU

 

Festivalul STUDENȚIADA, la a 12-a ediție

În perioada 29 octombrie - 1 noiembrie 2018, Liga Studenților din Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie a organizat cel mai așteptat festival studențesc: STUDENȚIADA, eveniment coordonat la nivel național de către Uniunea Națională a Studenților din România. Astfel, anul acesta se împlinesc 12 ani de la prima ediție a festivalului inițiat de UNSR, federație reprezentată în 18 centre universitare, ce însumează peste 100 de asociații studențești. În anul 2006, UNSR-ul a inițiat STUDENȚIADA, manifestare studențească organizată la nivel național, care a determinat peste 5.000 de tineri să participe, timp de o săptămână, la diverse activități extracurriculare. În prezent, numărul participanților la acest eveniment a ajuns la peste 20 000 de studenți.

La nivelul UMFST, acest festival a fost coordonat de către tinerii voluntari din cadrul Ligii Studenților. În cadrul celor cinci zile, studenții celor cinci facultăți au participat la o serie de activități cu scop educativ, cultural, sportiv și social. Anul acesta am sărbătorit cea de-a douăsprezecea ediție, printr-o gamă largă de acțiuni, precum: Conferință de deschidere, Seară de film, Donare de sânge, Campionat de fotbal, Training de Leadership și Comunicare, Lecții de Prevenție orală și Studențiada Party.

Deschiderea oficială a evenimentului s-a desfășurat luni, 29.10.2018.

ZSOLT ORBÁN

 

Balul Palatului din Târgu-Mureș

Cea de-a doua ediție a evenimentului cultural, monden și caritabil de la Târgu- Mureș s-a deschis cu un vals vienez, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat.

Perechile au fost formate din liceeni care doreau să învețe dansul și să participe la Parada debutanților. Tinerii au fost pregătiți de antrenorii de la Dance Art, reprezentați de Somodi Katalin, care se gândeau deja la cea de-a treia ediție:

“La ediția următoare, 15 perechi de tineri vor alcătui formația care va realiza dansul de deschidere. Dorim să fie liceeni cei care se vor înscrie, să facem o preselecție, pentru ca apoi să începem cursurile de dans. Eu zic că pentru orice tânăr ar fi o amintire foarte frumoasă să deschisă un astfel de bal, pe muzica live a orchestrei.”

LIVIUȚA GERMAN

 

Deschiderea Anului Cercetășesc la Târgu-Mureș

În data de 20.10.2018, cercetașii târgumureșeni din cadrul Organizației Naționale Cercetașii României au avut Deschiderea Anului Cercetășesc, în cetatea medievală.

Cercetașii s-au bucurat de vreme bună, de activități și jocuri tipice cercetașilor, vânătoare de comori “Treasure Hunt” interactivă, și o sesiune de chităreală. Această activitate a reprezentat, totodată, o oportunitate pentru cercetași de a dezvălui din tainele vieții cercetășești membrilor comunității locale, în speranța că aceștia din urmă vor adopta un stil de viață sustenabil și prietenos cu natura. Atitudinea incorectă a societății față de mediul înconjurător constituie una din problemele de actualitate asupra cărora cercetașii își concentrează atenția, oferind soluții și un model de comportament adecvat. 

“Totodată, ne-am propus să valorificăm această oportunitate și pentru atragerea de noi voluntari, de care centrul local are nevoie pentru îmbunătățirea programelor oferite tinerilor. Și, de ce nu, este un excelent prilej pentru toți cercetașii de a împărtăși prietenilor experiențele de care s-au bucurat în taberele de pe parcursul verii”, precizează aceștia.

Înscrierile pentru doritori se pot face prin completarea unui formular pe care îl puteți găsi accesând pagina de facebook a cerce-tașilor “Cercetașii României-Târgu-Mureș” sau pe site-ul http://scoutmures.ro/inscrieri/

ALINA POPONUȚ

 

TRANSPORTUL CARE LASĂ DE DORIT

În perioada actuală, târgumureșenii, și nu numai, și-au exprimat nemulțumirile cu privire la transportul local în comun, realizat de SC Siletina Impex SRL.

S-au făcut sesizări cu privire la condițiile de călătorie, precum și la punctualitatea de care dau dovadă șoferii autobuzelor, în conformitate cu programul acestora făcut pulic. Mulți cetățeni menționează faptul că de multe ori clima influențează major călătoria, mai precis ploaia, frigul și alte condiții meteo nefavorabile, își găsesc mereu drumul în interiorul autobuzelor prin fisuri sau alte defecte ale autovehiculului. Iar pe perioada verii, călătorii susțin că autobuzele sunt “saune pe roți”, fiind obligați să circule în situații inacceptabile, dar și înghesuiți, datorită programelor care nu facilitează deloc confortul călătoriei.

Toți acești factori contribuie la dezumanizarea parțială a călătorilor, care, datorită acestor inconveniențe, încep să se acuze reciproc, încercând să numească un vinovat, iscându-se conflictele între generații. Au fost făcute numeroase sesizări și plângeri la adresa firmei locale de transport, însă, până în prezent nu a fost făcută nicio schimbare, iar problema va continua să existe până vor fi luate măsuri.

SILVIA DUȘA

 

Transilvania Motor Ring va fi inaugurat oficial

Circuitul Transilvania Motor Ring își va deschide oficial porțile pe data de 10 noiembrie 2018. Traseul de viteză se află în apropierea orașului Târgu-Mureș.

Lungimea circuitului este de 3,7 kilometri, iar lățimea acestuia este cuprinsă între 11 și 14 metri. Accesul din drumul județean DJ 115B se realizează pe un drum de acces special construit, iar anexele circuitului Transilvania Motor Ring includ parcări, 11 boxe, spații administrative, tribune, restaurant, depozite, centru medical și centru de informare.

Investiția totală pentru acest circuit s-a ridicat la peste 12,6 milioane de euro. Consiliul Județean Mureș, actualul proprietar al circuitului, este de părere că Transilvania Motor Ring va crește gradul de turiști în orașul Ungheni și în împrejurimi.

Inaugurarea oficială a circuitului este astăzi, 10 noiembrie 2018, la ora 10.00 (mai multe detalii pe pagina de Facebook), și va include mai multe evenimente, printre care și două curse demonstrative, auto și moto.

Chiar dacă inaugurarea oficială se face abia acum, circuitul a fost finalizat în proporție de 100% încă de anul trecut. La momentul respectiv nu se puteau găzdui curse de motociclete din pricina parapetului care a fost montat prea aproape de pistă.

Din păcate, circuitul de lângă orașul Ungheni are tarife de închiriere absolut uriașe.

Închirierea circuitului în regim de competiție auto sau moto cu spectatori costă 144.363 lei pe zi, o sumă absolut astronomică. În cazul evenimentelor private, fără spectatori, prețurile scad dramatic, dar tot sunt foarte ridicate. De exemplu, în perioada 16 mai - 15 august, în weekend-uri, tariful de închiriere pentru 12 ore este de 27.859 lei.

Cea mai ieftină perioadă în care se poate închiria circuitul este între 16 octombrie și 15 aprilie, de luni până vineri, și costă 12.381 lei pentru doar 8 ore. Pentru două ore pe circuit, tariful este de 5.572 lei pentru perioada 16 mai - 15 august, în weekend-uri.

IOANA MOCA

 

Investește în timpul liber

Luna noiembrie vine pentru târgumureșeni cu diverse evenimente. Unul dintre cele mai importante este Festivalul Internațional de Scurt-Metraj Alter-Native. Festivalul va avea loc în perioada 7-11 a lunii, la Palatul Culturii, Studioul B5, Jazz&Blues Club și Office Club din Târgu-Mureș.

Acest festival este cel mai vechi de acest gen din România. Programul cuprinde proiecții de film artistice și documentare, discuții pe teme cinematografice, expoziții, concerte, spectacole de teatru. Prețul unui bilet este de 15 lei pe zi, dar persoanele care doresc să participe la toate cele 5 zile ale festivalului vor putea plăti doar 40 de lei. Biletele pot fi achiziționate de la sediul Uniunii Democratice a Tineretului Maghiar-UDTM (Târgu-Mureș, Strada Gheorghe Doja nr. 2, etaj 2, cam. 81), sau la fața locului, înaintea începerii spectacolului. La festival vor participa țări precum Franța, Spania, Venezuela, Iran, Argentina, dar și România, cu nu mai puțin de 7 filme de scurt-metraj.

CAMELIA HORGA

 

Victimele de la Colectiv, comemorate la Târgu-Mureș

30 octombrie 2015 va rămâne în istoria României o dată funestă, asociată tragediei în care și-au pierdut viața 64 de oameni în clubul bucureștean Colectiv, în urma unui incendiu. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit “Mantras of War”.

Conform datelor existente, focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui  folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul, provocând leziuni - în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixiere, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Zeci de persoane, care au suferit arsuri grave, au fost resuscitate direct pe caldarâm. Clubul nu avea autorizație care să permită organizarea unui eveniment la care să participe un număr mare de oameni.

A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind, după numărul de decese, accidentul aviatic de la Balotești din 1995, în care au murit 60 de persoane.

La Târgu-Mureș, în fața Monumentului Latinității de la Palatul Administrativ, la ora 18.00, un grup de oameni din partea Vocii Mureșene, a USR și a Platformei RO100 au compus din lumânări de tip capsulă cuvântul Colectiv, sub care au adăugat numărul 64. Luminile flăcărilor au transmis condoleanțe.

Se împlinesc trei ani de la incendiul din Clubul Colectiv: 64 de morți și peste 200 de răniți. Un bilanț tragic care... nu a schimbat nimic!

IBOLYA RETI

 

Luminația: întâlnirea sufletelor viilor și morților

În primele zile ale lunii noiembrie are loc sărbătoarea anuală de Luminație pe teritoriul transilvănean. În această perioadă, toți cei care au pierdut o persoană dragă au posibilitatea de a-și exprima iubirea față de cei dragi care au trecut dincolo, aprinzând o lumânare și aducând flori la mormintele celor care nu mai sunt lângă noi.

Această comemorare pașnică, a celor care ne-au însoțit pe drumul vieții, își are rădăcinile din Roma Antică, sub numele de “Feralia”, care inițial avea loc în februarie, dar a devenit o sărbătoare creștină de sine stătătoare pe la zorile Evului Mediu, începând din anul 998. Ziua morților a fost larg răspândită pe întregul continent până în secolul al XI-lea, devenind sărbătoare oficială abia în secolul al XIV-lea. În biserica ortodoxă și greco-catolică, ziua săptămânală de pomenire a celor decedați este sâmbătă, în special sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului Secului și dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Însă pe meleagurile noastre, aflate sub influență apuseană, ortodocșii și greco-catolicii țin Luminația sau Ziua morților pe 1 noiembrie, mai întâi prin intermediul unei slujbe bisericești și apoi vizitarea cimitirului. În lumea creștină occidentală, sărbătoarea constă în actul credincioșilor care își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Ei curăță și înfrumusețează locurile de veci ale celor răposați, împodobindu-le cu lumânări și flori.

Vizitând cimitirul în aceste zile, ne impresionează decorul binecunoscut al crizantemelor, florile care au abilitatea de a-și păstra frumusețea, învingând frigul de sfârșit de toamnă, dar și flăcările lumânărilor care luminează ca și ghid drumul sufletelor la înviere. Stările interioare de aducere aminte și miile de luminări, ca și stelele căzute din eternitate, încălzesc seara răcoroasă și dau un sentiment de nădejde celor vii, că moartea nu e sfârșitul sufletului, numai un nou capitol al existenței... Și pentru o secundă se pare că hotarele acestora se dizolvă, și familiile destrămate se reunesc lângă morminte.

MELINDA BIRO

 

Gala Generozității 2018

La data de 30 noiembrie, ora 18.00, la Sala cu Orga din Chișinău a avut loc cea de-a cincea ediție a GALEI GENEROZITĂȚII, un concert extraordinar, susținut de soprana Valentina Naforniță.

O ediție cu noi surprize și nume răsunătoare în întreaga lume, care vin să susțină evenimentul organizat de CCF (Copil.Comunitate.Familie) din Republica Moldova “O casă și o familie pentru fiecare copil”.

Un eveniment anual major care invită publicul la un spectacol unic dedicat celor peste 1.000 de copii care încă se mai află în orfelinate, lipsiți de afecțiune familială.

Pe scenă vor urca artiștii care au cucerit cele mai cunoscute scene de operă, festivaluri și concursuri din lumea întreagă. În această ediție a Galei revin la Chișinău interpreți născuți în Moldova, deveniți renumiți și extrem de apreciați pe plan internațional: soprana Valentina Nafornița, baritonul Mihail Dohotari, violonista Rusanda Panfili, Moldovan National Youth Orchestra și dirijorul ucrainean Andriy Yurkevych.

Pentru cei care doresc să continue seara în spiritul generozității, partenerul principal al Galei - Fundația Felicia - vă invită la o cină și licitație de experiențe și obiecte exclusi-viste oferită de Mezzo Italian Restaurant.

Prețul biletului este de 2.600 lei.

GABRIELA VEVERIȚĂ

 

E weekend, e distracție la Zambara!

În serile de weekend toată lumea petrece la Zambara.

Vineri e “Seara fetelor”, iar doamnelor și domnișoarelor le oferim din partea casei un cocktail, iar sâmbătă, la Zambara, e “Singles night party”, o seară dedicată celor doritori să întâlnească lume bună, să lege prietenii sau doar să socializeze.

Dacă ai avut o noapte lungă, a doua zi merge o cafea bună și o limonadă delicioasă, așa, pentru reanimare. Terasa de vară e un loc cu muzică bună, fotolii confortabile și atmosferă relaxantă.

CARINA MAGYARI

 

Lasă un comentariu