DOUĂ TREIMI DINTRE PERSOANELE CU ARTRITĂ ÎȘI ASCUND BOALA...

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la organizația caritabilă “Împotriva artritei”, citați de descopera.ro, susțin că milioane de persoane diagnosticate cu artrită pierd echivalentul a circa cinci ani de viață de calitate din cauza acestei afecțiuni și că două treimi dintre cei care suferă de această boală se ascund de ceilalți, pentru a nu fi acuzați că... se plâng de dureri.

“Aproximativ zece milioane de persoane din Marea Britanie sunt afectate o jumătate de deceniu, în medie, de durerea provocată de artrită, o boală ce cauzează inflamarea articulațiilor și limitează capacitatea de muncă, petrecerea timpului alături de cei dragi și îndeplinirea unor mișcări și sarcini simple.

Jumătate dintre persoanele cu artrită (50%) consideră că nu sunt înțelese de cei care nu au fost diagnosticați cu această afecțiune, iar două treimi (66%) nu dezvăluie că suferă de artrită de teamă că vor fi criticate pentru că se plâng de dureri.

Ca urmare, peste jumătate (55%) dintre cei afectați nu solicită ajutor, iar două din cinci persoane cu artrită (41%) susțin că se simt în mod regulat singure, procentul ajungând la aproape trei sferturi (73%) în cazul persoanelor tinere (16 - 34 de ani).

Alte concluzii importante rezultate în urma studiului subliniază că o treime (38%) dintre persoanele cu artrită au fost nevoite să își dea demisia din cauza afecțiunii, iar un număr similar de persoane au trebuit să își reducă programul de muncă. De asemenea, peste două cincimi (43%) au admis că se feresc de interacțiuni intime din cauza bolii.

Artrita fură de la milioane de oameni în fiecare zi. Le ia independența, capacitatea de muncă, viața de familie, lucruri pe care majoritatea dintre noi le considerăm normale.

Totuși, afecțiunea trece neobservată sau este ignorată, fiind considerată o boală a bătrâneții sau doar... o mică durere. Această abordare este inacceptabilă și creează o epidemie de izolare, persoanele cu artrită simțind că nu pot vorbi despre impactul ei.

Societatea de astăzi nu mai trebuie să tolereze acest lucru. Dimpotrivă, din ce în ce mai multă lume ar trebui să vorbească mai frecvent și mai răspicat despre artrită, pentru ca aceasta să nu mai fie ignorată și pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să trăiască singur cu ea”, explică specialiștii britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu