Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș derulează - Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive)

Distribuie pe:

Surditatea (hipoacuzia) este o infirmitate congenitală sau dobândită, care constă în imposibilitatea (totală sau parțială) de a percepe sunetele. Alterarea auzului produce tulburări în orientarea persoanelor în mediul înconjurător și comunicare dificilă cu semenii.

Conform statisticilor, între 1 și 3 la mie dintre copii au, încă de la naștere, o pierdere de auz neurosenzorială semnificativă. Acestora li se adaugă cei care dobândesc hipoacuzie neurosenzorială pe parcursul vieții. În consecință, apreciază specialiștii, circa 10% din populație, după vârsta de 50 de ani, are un anumit grad de hipoacuzie.

Hipoacuzia la copil influențează grav formarea sa intelectuală și psihologică.

În România, reabilitarea auditivă se face prin Programul național de tratament al surdității prin implant cohlear și proteze auditive, în cadrul legal asigurat de Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 245/2017 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018.

Cum se poate trata hipoacuzia sau surditatea?

Testarea auzului cu aparatura specială din spitale permite stabilirea tipului de surditate, gravitatea acesteia și tipul de tratament care poate fi abordat.

Tratamentul cel mai bun este cel profilactic, vizând combaterea tuturor cauzelor posibile, însă unele cazuri pot fi rezolvate prin tratament medicamentos sau chirurgical, iar altele prin protezare auditivă sau implant cohlear, în funcție de indicația terapeutică.

Ce este implantul cohlear?

Este un dispozitiv medical care înlocuiește funcția urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părții afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

Pe cine poate ajuta implantul cohlear?

Pot beneficia de implant cohlear persoanele care au o pierdere severă sau profundă a auzului în ambele urechi, obțin rezultate nesatisfăcătoare sau nu obțin rezultate cu protezele auditive și înregistrează valori de 50% sau mai mici la testele de recunoaștere a propozițiilor cu urechea pentru implant sau înregistrează valori de 60% sau mai mici la urechea fără implant sau la ambele urechi cu proteze auditive.

Circa 60% din aceste dispozitive au ca beneficiari copiii, la care intervenția rapidă (până la 3 ani) este decisivă. De aceea, este esențială depistarea deficiențelor de auz cât mai curând după naștere.

Se decontează de către CNAS implanturile auditive?

CNAS, prin Programul național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive) decontează dispozitivele medicale implantabile în vederea recuperării auzului.

Programul național are două componente: 1) reabilitarea auditivă prin proteze auditive implantabile - implant cohlear și 2) proteze auditive cu ancorare osoasă și înlocuirea procesorului de sunet (partea externă) la pacienții cu implant cohlear din motive de uzură fizică și pentru reducerea impactului negativ asupra auzului pacientului.

Criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de implant cohlear și proteză auditivă și ancorare osoasă sunt prevăzute de Ordinul CNAS citat mai sus, publicat pe site-ul instituției (cnas.ro). Medicul specialist stabilește tipul de implantare - unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvențială -, în funcție de specificul fiecărui bolnav.

Cine sunt beneficiarii înlocuirii procesorului de sunet?

Pacienții cu implant cohlear pot beneficia de înlocuirea procesorului din motive de uzură fizică a acestuia și pentru reducerea impactului negativ asupra auzului.

Criteriile de eligibilitate stabilite de legiuitor sunt: a) procesorul de sunet (partea externă) care a împlinit 7 ani de funcționare (de la data activării) este deteriorat fizic și nu mai asigură parametrii optimi de funcționare, având impact negativ asupra auzului pacientului;

b) procesor de sunet (partea externă) care s-a defectat după ieșirea din perioada de garanție și nu mai poate fi reparat conform raportului de service din partea departamentului de service al producătorului, care atestă imposibilitatea reparării.

Programul național susține cheltuieli cu materiale specifice: implanturi cohleare (procesor intern, procesor extern), proteze auditive cu ancorare osoasă și proteze implantabile de ureche medie, procesor de sunet extern.

Centrele nominalizate pentru derularea programului (implant cohlear și proteze auditive) sunt: București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș și Craiova.

La Târgu-Mureș, unitatea nominalizată să deruleze Programul, este Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Lasă un comentariu