CALITATEA VIEȚII ȘI SPERANȚA DE TRAI LUNG ȘI SĂNĂTOS

Distribuie pe:

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, citat de descopera.ro, concluzionează că locuitorii din lume cu cea mai mare speranță de viață, în condiții de sănătate, trăiesc în doar trei țări: Singapore, Japonia și Spania.

Astfel, speranța unei vieți sănătoase este de 74,2 ani în Singapore, de 73,1 ani în Japonia și de 72,1 ani în Spania, în timp ce la polul opus, adică țările cu cea mai mică speranță de viață sănătoasă, se află Republica Centrafricană (44,8 ani), Lesoto (47 ani) și Sudanul de Sud (50,6 ani).

Studiul arată, totodată, că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să fie afectați de boli netransmisibile, precum atacurile de cord și accidentele cerebrale.

Printre cauzele care au provocat moartea a peste un milion de persoane în lume, în 2017, s-au regăsit bolile coronariene, infecțiile respiratorii, diareea acută, accidentele în trafic și bolile cronice pulmonare.

Printre principalii factori care ne influențează calitatea vieții și, desigur, sănătatea, oamenii de știință amintesc:

Un somn confortabil - Calitatea vieții depinde de calitatea somnului. Dacă dormi bine, atunci lucrezi bine! O cameră bine aerisită, un pat de calitate, confortabil și încăpător, și lenjeria din bumbac sau din in asigură un somn bun, profund și sănătos. Pentru sănătate, somnul de calitate are numai beneficii: de la menținerea greutății și combaterea anxietății și a stresului până la îmbunătățirea memoriei și reducerea inflamațiilor din corp.

Satisfacția față de viață, față de familie, față de serviciu, față de starea de sănătate are un rol important asupra stării interioare. Prin intermediul gândurilor din mintea ta interpretezi faptele și apreciezi evenimentele care apar în viața ta.

Uneori, gândurile negative se înfiripă în mintea ta și te bulversează, astfel încât îți creează senzația că nu mai poți scăpa de ele deși ai vrea. Pentru a interpreta altfel realitatea și a avea o stare mai bună, trebuie să transformi gândurile negative în gânduri pozitive, sau mai bine-spus să le preschimbi în gânduri realiste.

Subiectivismul ne influențează perspectiva pe care o avem asupra vieții. Pe mulți ne sperie faptul că totul este supus pieirii, că trebuie să conștientizăm și realitatea morții.

Ne punem întrebări despre viață și despre sensul vieții și ne construim o părere personală. Astfel, găsim direcții pe care să mergem, pe acest drum, numit viață, sperăm la mai bine, ne fixăm linii directoare personale, uneori prea simple sau din contră, prea riguroase.

Ideea de fericire poate să devină uneori simplă, chiar banală, pentru că se spune că aparține lumii spirituale. Unii dintre noi am ajuns să credem că nevoile noastre existențiale implică și armonia cu noi înșine, alții caută toată viața pacea ideală.

Pentru a fi fericiți trebuie să fim conștienți de momentele de fericire, de lucrurile care ne hrănesc spiritual, de norocul pe care îl aveam pentru că am întâlnit persoane frumoase de-a lungul vieții, de momentele magice pe care le-am trăit câteodată în viață. Trebuie să căutăm frânturi de fericire care, adunate, puse cap la cap, alcătuiesc adevărata fericire.

Echilibrul interior, modul cum reușești să te relaxezi, să scapi de stres și de situațiile tensionate influențează major calitatea vieții.

Trebuie să te detașezi de stresul care îți face rău, de enervarea care te obosește, de gândurile negative din mintea ta. Prea multe sentimente, emoții și gânduri nepotrivite te pot consuma și te pot face să te simți blocat. Prin concentrare, te poți relaxa și te poți calma, astfel încât starea ta să redevină una confortabilă.

Pentru a te relaxa, trebuie să respiri adânc, lent, să te concentrezi pe tăcerea din tine, să îți asculți corpul, să elimini toate gândurile negative. Nu trebuie să te mai gândești la motivele pentru care ești furios și supărat, la ce te-a enervat, cui îi porți ranchiună, la insulte sau alte lucruri negative. Ideea este să elimini stresul, anxietatea, tensiunile, nervozitatea, să eviți reacțiile care pot avea un efect iremediabil.

Trebuie să îți cunoști fricile, angoasele, neliniștile și să găsești soluții pozitive pentru a lupta cu aceste temeri. Probabil și tu, ca toți oamenii, ai uneori stări de apatie, depresie și anxietate. Emoțiile negative creează astfel stări mentale negative și, mai ales, emoții care nu sunt exteriorizate. Emoțiile negative care apar în interiorul oamenilor (frica, invidia, gelozia și altele) duc la scăderea energiei și la o stare interioară rea, adică la boală, cu tot ceea ce implică ea.

Toată lumea are probleme, pentru că în viață apar decepții, apar situații enervante, apar frustrări, care ne afectează, dar contează foarte mult modul cum reacționăm și cum lăsăm aceste probleme să ne modeleze viața.

Trebuie să știm să revenim cu picioarele pe pământ, să luptăm cu valurile vieții. Nu suntem perfecți și nimic nu este veșnic, la fel cum foarte adevărat este și faptul că totul se schimbă și nimic nu durează veșnic.

***

Oamenii de știință americani mai relevă că cea mai mare proporție a personalului medical la dispoziția populației se află în Cuba, Qatar și în cele mai multe țări europene,

iar cea mai mică proporție se înregistrează în Africa Subsahariană.

 

Lasă un comentariu