DEPINDE DOAR DE NOI CÂT DE REPEDE ÎMBĂTRÂNIM!

Distribuie pe:

Psihologul Angela Nuțu, vicepreședinte al Asociației Române de Hipnoză, susține într-un comunicat de presă citat de adevarul.ro că fiecare persoană are un mod propriu în care se raportează la îmbătrânire.

“Toate atitudinile și așteptările noastre cu privire la îmbătrânire joacă un rol important referitor la cât de repede se produce acest fenomen în corpul nostru. Astfel, cei care își păstrează o minte puternică și pozitivă au trupuri sănătoase și îmbătrânesc mai greu față de cei care sunt tot timpul îngrijorați de anii pe care îi au.

Inteligența influențează starea fizică și vârsta pe care le resimțim. Așadar, cu cât o persoană are un coeficient de inteligență mai ridicat, cu atât are șanse să se mențină tânără un timp mai îndelungat”, afirmă psihologul, care oferă și câteva sfaturi pentru cei care vor să se mențină tineri.

Decizii bune în legătură cu sănătatea - Oamenii inteligenți iau pur și simplu decizii mai bune în legătură cu starea lor de sănătate. Informează-te, fă-ți controale medicale regulate, cultivă o atitudine conștientă și relaxată în legătură cu starea ta de sănătate și ține cont de vechiul dicton “Mens sana in corpore sano”.

Deschidere spre experiență - Persoanele deschise către experinețe noi sunt asociate cu un IQ mai ridicat. Acest lucru se poate datora faptului că un nivel ridicat de inteligență ne ajută să procesăm cu mai multă ușurință informații complexe, ne crește curiozitatea despre lume, iar sentimente precum entuziasm, curiozitate și poftă de viață ne fac să ne simțim mai tineri.

Tot timpul, ceva nou - Cei care practică exclusiv stabilitatea și rutina, nu vor putea deveni niciodată aventurieri, dar nici nu vor putea trăi viața la adevărata ei intensitate. Putem încerca să facem cât mai multe lucruri noi și să ne păstrăm mintea deschisă ideilor noi pentru a ne păstra tinerețea cât mai mult timp. Deschiderea către nou este bine să înlocuiască stereotipurile legate de vârstă. Oricând poți învăța o limbă nouă sau poți călători undeva unde nu ai mai fost. Totul depinde de cât de liber gândești și de cât îți dai voie să acționezi.

Stabilitate emoțională - O gândire echilibrată nu ne oferă doar un stil de viață sănătos, ci și longevitate. Este foarte important să știm să ne adaptăm situațiilor pe care viața ni le oferă și să nu percepem evenimentele într-o manieră foarte de personală. Este important să vedem jumătatea plină a paharului, știind că nu evenimentele în sine contează, ci modul în care noi le interpretăm.

Legat de prezent - Trăiește în prezent, nu în trecut, și continuă să îți faci planuri de viitor! Se spune că bătrânii trăiesc din amintiri, iar tinerii cu planurile. Din momentul în care începem să ne raportăm la trecut, ca și cum viitorul nu mai există, atunci se accentuează procesul de îmbătrânire. Să facem în așa fel încât să avem tot timpul noi proiecte de viitor, să facem ceva pentru cei din jurul nostru, să ne implicăm și să dăruim din experiența și înțelepciunea pe care le-am acumulat. Putem să ne căutăm modele de oameni care să ne inspire în această direcție.

Fără restricții - “Am 50 de ani, deci nu mai pot să mă îmbrac ca la 20...”. Tipul acesta de gândire poate fi un exemplu de credință limitativă, după care multe persoane trecute de 50 de ani își ghidează viața.

Ele reprezintă doar limitări pe care noi înșine ni le impunem mental și apoi fizic. Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama cât de important este să fii tu însuți și să faci ceea ce simți. Odată cu vârsta, acest lucru îți este tot mai la îndemână. Doar dă-ți voie să fii tu însuți.

Lasă un comentariu