FEMEILE FUMĂTOARE CU DIABET, RISC DUBLU DE INFARCT

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford, citați de descopera.ro, susțin că femeile fumătoare, care au diabet sau care suferă de hipertensiune, prezintă un risc dublu de infarct miocardic în comparație cu bărbații aflați în situații similare.

“Potrivit concluziilor noastre, femeile care fumează peste douăzeci de țigări pe zi prezintă un risc de atac de cord de două ori mai mare, în comparație cu bărbații care au același obicei.

Totodată, femeile hipertensive au un risc de aproape două ori mai mare de a suferi un infarct, în comparație cu bărbații diagnosticați cu aceeași problemă de sănătate.

În ceea ce privește femeile cu diabet de tip 2, acestea prezintă un risc mai mare de atac de cord, în comparație cu bărbații cu aceeași afecțiune. În general, bărbații sunt mai expuși riscului de a suferi un infarct miocardic în comparație cu femeile, în timp ce vârsta medie la care poate surveni un astfel de eveniment este mai mică la bărbați. Însă, descoperirea noastră sugerează că diferența începe să se estompeze în cazul femeilor cu un stil de viață nesănătos. Deși riscul de atac de cord este, în medie, de circa trei ori mai mare la bărbați decât la femei, acestea tind să îi prindă din urmă.

Concluziile noastre sugerează că medicii ar trebui să fie vigilenți când pacientele lor sunt vârstnice, fumează, au diabet sau au hipertensiune. Totodată, aceste concluzii subliniază importanța accesului egal al bărbaților și al femeilor cu vârstă medie și înaintată la tratamente oferite pe baza liniilor directoare pentru diabet și hipertensiune, precum și la programe pentru pierderea în greutate și stoparea fumatului.

Fumatul a 10-19 țigări pe zi, diabetul de tip 2 și hipertensiunea de grad 1 sau 2 au fost cu 40% mai puternic asociate cu riscul de infarct miocardic în cazul femeilor, în comparație cu bărbații. În același timp, hipertensiunea a fost asociată cu un risc relativ de peste 80% la femei”, afirmă oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu