Duminică, la Sfântu Gheorghe, Secuii sărbătoresc și ei Centenarul lor...

Distribuie pe:

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, Péter Ferenc, președintele CJ Mureș, Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, respectiv, Antal Árpád, primarul orașului Sfântu Gheorghe și Ráduly Róbert, primarul orașului Miercurea Ciuc, au adoptat miercuri o declarație comună în care se arată că autonomia este singura cale viabilă pentru Ținutul Secuiesc, solidaritatea fiind o “cerință imperativă” pentru toți cei care lucrează spre binele public în secuime.

“Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Consiliului Național Secuiesc, dorim să facem urările conform acestei moșteniri spirituale. Acesta este centenarul pe care îl sărbătorim noi, lupta de o sută de ani a comunității noastre, deoarece pe lângă pierderile suferite nu putem uita că nu s-a reușit înfrângerea noastră. Suntem aici și muncim, comunitatea noastră a supraviețuit acestui secol dificil și nu vom face compromisuri” - au arătat șefii autorităților locale secuiești în declarația comună, citată de MTI.

Semnatarii consideră că unitatea secuiască este amenințată printr-un atac coordonat, de către cei care “sărbătoresc alt centenar”, atac ce trebuie contracarat de organizațiile civile, de fiecare maghiar și de fiecare secui din Transilvania. Aceștia subliniază că, de fapt, ideea de autonomie a stat la baza creării, în urmă cu 100 de ani, a Consiliului Național Secuiesc (CNS).

Pentru a marca această aniversare, CNS organizează duminică, la Sfântu Gheorghe, “Marea Adunare a Secuilor”, la care sunt așteptați secuii și toți maghiarii transilvăneni care se declară solidari cu aceștia. Prin intermediul mitingului, se dorește accentuarea dorinței secuimii pentru autonomie, pe care reprezentanții comunității doresc să o promoveze și la București, precum și la sediile instituțiilor internaționale, la Strasbourg, Geneva și New York, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu