RUSIA ÎI SPONSORIZEAZĂ PE NAȚIONALIȘTII UNGARI

Distribuie pe:

Este timpul ca Europa să se trezească și să ia în serios amenințarea dinspre flancul estic. Moscova sprijină activ mișcările de extremă dreapta și populiste ale Europei, creând în întreaga Uniune Europeană o rețea de aliați cu simpatii față de Rusia, scrie James Wilson, în EUobserver.

Scopul principal al Kremlinului este crearea de noi zone de instabilitate de-a lungul granițelor UE, revizuirea frontierelor, provocarea de conflicte interetnice și internaționale, spargerea unității Uniunii în ceea ce privește politica de sancțiuni împotriva Rusiei. Liderii Europei par să fie orbi față de ceea ce se întâmplă și nu reușesc să vadă potențiala amenințare pentru democrațiile vestice, notează Wilson. Conservatorul maghiar Viktór Orbán, alături de populiștii italieni și cehi, militează pentru ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea militară din Ucraina.

Dar aceasta este doar o parte a tacticii de război hibrid pe care o desfășoară Rusia împotriva Occidentului. Organizațiile radicale de dreapta din Ungaria sunt finanțate de Rusia pentru a lupta agresiv împotriva NATO și a UE și pentru a provoca o confruntare cu Ucraina.

Tabere paramilitare

Serviciile speciale rusești lucrează activ cu organizații precum Garda Nouă Maghiară (UJ Magyar Garda), Mișcarea de Tineret Șaizeci și Patru de Comitate (Hatvannegy vármegye Ifjúsági Mazgalom), Armata Tinerilor (Betyarsereg), Mișcarea maghiară de auto-apărare (Magyar Onvedelmi Mozgalom) și organizația “Lupii” (Farkasok). Acestea organizează tabere de pregătire paramilitară pentru membrii săi, adesea cu implicarea personalului militar din Rusia sau a atașaților militari ruși în calitate de instructori. Aceste organizații sau activiștii lor participă adesea la organizarea de evenimente care să provoace conflicte etnice în Transcarpatia ucraineană.

Pentru coordonarea tuturor acestor acțiuni și a propagandei rusești au creat un portal online special - hidfo.ru - care rămâne resursa cheie de comunicare a forțelor pro-ruse din Ungaria.

Site-ul publică dezinformări care vin din Rusia și apoi se răspândesc prin rețele sociale, notează EUobserver. De asemenea, ele se bazează pe capacitatea lor de recrutare pentru operațiuni militare, cum ar fi agresiunea condusă de ruși în estul Ucrainei, unde participă la ostilități alături de separatiștii pro-ruși.

Promovarea unor idei revizioniste

Unul dintre principalele obiective ale actualei campanii de dezinformare este de a induce ideea în rândul membrilor organizațiilor extremiste că anexarea Crimeii de către Rusia poate constitui un precedent pentru Ungaria de a-și recupera teritoriile, în special regiunea ucraineană Transcarpatia. Politica rusă din regiune vizează să pună la îndoială frontierele de stat existente și să ațâțe conflicte teritoriale în vederea creării instabilității. În paralel, se întreprind acțiuni pentru promovarea mișcărilor separatiste maghiare din țările vecine, Ucraina și România. O mare parte din finanțarea acestor activități provine de la oligarhii apropiați ai lui Vladimir Putin, precum Konstantin Malofeev, care are interese de afaceri în Ungaria, notează EUobserver. Un element important al strategiei rusești este de a face din Ungaria centrul Mișcării Internaționale de extremă-dreapta “pro-Kremlin”.

Lasă un comentariu