POLITICI CRIMINALE ALE MAGHIARIZĂRII FORȚATE (VIII)

Distribuie pe:

• 17 aprilie 1906. Birchiș, Caraș-Severin. Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii deschid focul asupra mulțimii. Rezultatul: 1 mort, 1 grav rănit.

• 27 aprilie 1906. Amați, Sătmar. Echipele de șoc electorale ucid noaptea, cu securile, pe sătenii Gheorghe Conci, Ioan Suta și Iosif Dragoș care făcuseră propagandă pentru candidatul român. Autoritatea nu întreprinde nicio anchetă.

• 29 aprilie 1907. Tot Cehul Silvaniei. Ziua alegerii pentru parlament. Echipele electorale de șoc atacă alegătorii români. Sub ochii jandarmilor îi ucid în bătăi, cu ciomegele și lanțurile, pe parohul Demetriu Pop din Motiș, pe Iacob Botiș din Năprade și încă un alegător.

• 29 aprilie 1906. Corni, Sălaj. Jandarmii deschid foc asupra votanților care se încolonează să meargă la Șomcuta-Mare pentru a-l vota pe dr. Al. Vaida Voievod. Cad morți în drum Ioan Gont, Niculae Pop a lui Costa. Răniți: Zaharia Pop, Costan Berț, Ioan Costin.

• 9 mai 1906. Baia Mare. Echipele de șoc atacă noaptea românii, pe străzi și în case. Sunt uciși 6 români; alți 3 sunt răniți mortal, mai mulți sunt răniți ușor. Autoritățile arestează 27 de unguri, care sunt eliberați în aceeași zi. Trebuiau să voteze.

• 16 mai 1906. Dobra. Alegere de deputat. Românii sunt disciplinați, fiind așezați în șiruri lungi. Când președintele vede că dr. Aurel Vlad întrunește majoritatea zdrobitoare a voturilor, dă ordin să se suspende votarea și jandarmii să împrăștie alegătorii români. Jandarmii atacă la baionetă. Este ucis un bătrân, fiind lovit în cap cu patul armelor. Mai mulți alegători sunt răniți. Când jandarmii vor să deschidă focul, comandantul detașamentului de infanterie, venit de la Orăștie pentru asigurarea ordinii, revoltat de acțiunea criminală a jandarmilor, dă ordin infanteriștilor să-i dezarmeze.

• 14 august 1906. Preotul din Hodoș, Simeon Blajovan, este condamnat la o lună temniță și 10 coroane amendă pentru violență față de autorități în decursul alegerilor parlamentare.

• 9 mai 1907. Tinca - Bihor. Alegeri de deputat. Jandarmii îl împușcă mortal pe G. Mărcaș și arestează mai mulți alegători români pentru nesupunere în fața autorităților.

• 22 august 1907. Beiuș. Alegerea patriotului memorandist, preotul Vasile Lucaciu, ca delegat în parlament. Jandarmii îl străpung cu baionetele pe țăranul I. Drăgoi și-l poartă șiroind de sânge prin satele din jur, ca să înspăimânte alegătorii lui Vasile Lucaciu.

• 13 octombrie 1907. Tribunalul din Oradea Mare preia cazul alegerii de deputat la Tinca, unde jandarmii l-au împușcat mortal pe G. Mărcaș. 36 de martori dovedesc nevinovăția acuzatului. Tribunalul ține să-și dovedească apartenența la hungarism, condamnându-i pe țăranii Moise Coș la 2 ani temniță, Gheorghe Coș la 8 luni și loan Bertea la 3 luni temniță. Motivul? Agitație contra statului maghiar și nesupunere față de autorități. Toți martorii au dovedit că Gheorghe Coș n-a fost în sat în ziua de 9 mai. Lucra la câmp. Sentința a rămas neschimbată.

• 11 ianuarie 1908. Câmp, lângă Vașcău - Bihor. Petru Mihuțiu este judecat la Oradea și condamnat la 7 zile temniță și 20 de coroane amendă. Motivul? A îndemnat sătenii să nu-l primească în casă pe candidatul ungur.

• 21 mai 1910. Mărgineni - Făgăraș. Pădurarul erarial Erdösi și 5 jandarmi ridică o poartă de verdeață în capul satului, pe sub care să-l poarte în triumf pe candidatul ungur Verner Gzula, sas maghiarizat. Notez că Mărgineni era un sat curat românesc. Țăranii curioși, mai ales copiii vor să vadă alaiul candidatului. Jandarmii interzic ieșirea din sat. Cum mulțimea stă în priveală, pădurarul și jandarmii deschid focul asupra ei. Cad morți feciorii Valer Ilie și Gheorghe Vlad. Mulțimea fuge în panică. Jandarmii și pădurarul Erdösi o urmăresc cu foc. Cad morți feciorașii Gherasim Pândea și Ioan Șuvaina, de 16 ani. David Lie este rănit grav, murind după puțină vreme. Ancheta oficială stabilește că jandarmii și pădurarul erau în legitimă apărare.

(Va urma)

Lasă un comentariu