CÂNTĂRIȚI-VĂ PORCUL!

Distribuie pe:

Nu peste multă vreme începe perioada tristă, dar și cea finală, pentru porci. Doar ei știu dacă înțeleg sau nu, din ce motiv li se dă de mâncare din belșug. Cu siguranță, își dau seama că sunt uciși, de regulă prin înjunghiere, dar din ce motiv face omul treaba asta cu ei, numai omul știe. O știe foarte bine, fiindcă din porc nu mai rămâne nimic întreg și în afară de copitele și scheletul său, ia calea sub forma diferitelor preparate culinare. Foarte mulți sunt cei care își procură porcul viu din târg. De multe ori se află în situația în care, neavând un cântar adecvat, nu-l pot cântări, iar greutatea sa este aproximată de multe ori din priviri și cad la înțelegere cu vânzătorii asupra prețului. Dar, iată, există o modalitate foarte simplă de a afla greutatea porcului viu, fără a avea un cântar. Tot ceea ce este necesar pentru a afla greutatea porcului viu este să aveți o ruletă sau un metru de croitorie, o sfoară și un telefon mobil. Cât de simplu să fie, pentru a face operațiuni aritmetice? Cine este mai tare în calcule, va socoti cu pixul pe o bucată de hârtie. Formula de calcul o vom face cunoscută în cele ce urmează. Pentru a afla greutatea porcului trebuie făcuți câțiva pași, pe care îi prezentăm în continuare.

Primul pas. Este util ca porcul care urmează a fi măsurat să stea pe picioarele lui. În acest sens este recomandabil să i se servească mâncarea preferată într-o cratiță. Când se constată că porcul este liniștit, se vor face două măsurători. Prima măsurătoare se face în lungul său, din spatele urechii până la rădăcina cozii sale. Măsurătoarea se poate face direct cu ruleta sau cu o sfoară care este apoi măsurată cu ruleta. Rezultatul obținut îl vom nota “L”. A doua măsurătoare va fi în spatele picioarelor din față iar rezultatul îl vom nota cu “C”, reprezentând circumferința corpului său.

Al doilea pas. Următorul pas va fi aplicarea formulei de calcul pentru a afla greutatea porcului, pe care o notăm cu litera “G”. Formula de calcul este:

G = C2 x L x 69,3 = C x C x L x 69,3 în care cifra 69,3 este o constantă de calcul. Greutatea va fi dată cu o aproximație de plus-minus 3 la sută.

Pasul al treilea. Aflăm greutatea carcasei porcului. Aceasta se calculează după formula: Carcasa = G x 0,72

Lasă un comentariu