100 DE ANI DE LA UNIREA BUCOVINEI CU ȚARA, SĂRBĂTORIȚI DE ACADEMIA ROMÂNĂ LA SUCEAVA

Conducerea și membri ai Academiei Române au fost prezenți ieri, 16 noiembrie 2018, la Muzeul Bucovinei din Suceava, pentru a celebra împreună 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, informează surse din cadrul Academiei Române. Evenimentul a fost onorat la cel mai înalt nivel de către membrii Biroului Prezidiului Academiei, acad. Ioan-Aurel Pop, președinte, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Victor Voicu și acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinți.

Lucrările sesiunii omagiale au fost deschise de președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, iar Bucovina de Nord a fost reprezentată la eveniment de o delegație românească alcătuită din 12 membri de la Cernăuți.

În cadrul reuniunii, au fost evocate principalele momente ce au avut drept corolar unirea Bucovinei cu Țara.

Pe data de 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, organ format din reprezentanții aleși ai românilor și ai naționalităților din Ducatul Bucovinei, imediat după înfrângerea și destrămarea Austro-Ungariei, la sfârșitul Primului Război Mondial, vota în unanimitate unirea cu Regatul României.

În Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, sub președinția lui Iancu Flondor, decreta: “Congresul General al Bucovinei, întrupând suprema putere a Țării și fiind învestit singur cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm: unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.”

Congresul a trimis o telegramă omagială regelui Ferdinand I, numit “Rege și Domn Liberator și Purtător de grijă al Bucovinei”, iar Iancu Flondor venea la Iași, în fruntea unei delegații de 15 bucovineni, pentru a prezenta autorităților române mesajul unirii Bucovinei.

Actul unirii va fi ratificat de către regele Ferdinand în 18/31 decembrie 1918, prin decretul nr. 3744, publicat în “Monitorul Oficial” o zi mai târziu. Iancu Flondor și Ion Nistor vor fi numiți miniștri secretari de stat fără portofoliu în guvernul central.

În anul 1919 începea procesul diplomatic de recunoaștere a făuririi României Mari pe baza tratatelor internaționale. Chestiunea Bucovinei va fi prezentată și susținută pe 1 februarie 1919 de către prim ministrul Ion I. C. Brătianu la Conferința de Pace de la Paris.

Lasă un comentariu