TEASC PENTRU MEMORIE - IZVOR ȘI HRANĂ PENTRU SUFLET

Distribuie pe:

Seria de conferințe „Teasc pentru memorie", ediția a V-a, desfășurată la Colegiul Național „Mihai Eminescu" s-a bucurat de invitați de prestigiu. Aceștia au relevat, în intervențiile lor, bucuria descoperirii și redescoperirii sinelului prin cuvântul direct de la om la om - cuvântul roditor al păstorului ce așează cu drag în brazdă, hrană pentru trup și suflet. Inimile și mintea tinerelor de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu" și Colegiul Economic „Transilvania" din Târgu-Mureș au reverberat adânc emoția gândului și a gestului, împletite sublim în vorba și privirea părintească ce-i înconjura și-i încuraja, îndemnându-i să nu se oprească din visare.

Orele petrecute alături de invitați - devenite clipe ce picurau duios în suflete, Iubirea - au redeșteptat tainicul și nobilul sentiment al recunoștinței față de înaintași. Tinerii au devenit astfel părtași la bucuria marilor cărturari și erudiți ai neamului, ce și-au împletit eforturile în împlinirea idealului național. În această atmosferă patriarhală s-a aprins candela conștiinței de sine și de neam, în inima fiecăruia dintre cei prezenți, licărind o lumină caldă, sacră, împlinitoare.

Cuvântul de deschidere a aparținut directorului Colegiului Național Pedagogic „Mihai Eminescu", prof. Dorin Lobonț. Pietrele de temelie ale Cuvântului care zidește au fost puse de: Doina-Marinela David, conf. univ. dr. din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir", Șușman Dragoș, diac. lect. univ. dr., din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Alba Iulia, Mihai Suciu, scriitor și publicist, doctor în filologie, Claudiu Chiorean, pr. dr., inspector școlar, religie ortodoxă, Valentin Marica, scriitor, poet și publicist, doctor în filologie, Sorin Bejan, preot, Andrada Mare, doctor în filologie, profesoară la Colegiului Național Pedagogic „Mihai Eminescu", sub atenta coordonare a prof. Ciprian Ciula, vajnic mentor ce se sârguiește, an de an, înmulțind rodul bun.

La sfârșitul acțiunii, participanții au păstrat cu drag în căușul sufletului, frânturi de amintiri care ne leagă de tot ce e etern în specificul etosului românesc: valori morale ce ne determină verticalitatea, capital cultural definitoriu pentru ființa națională a vetrei primordiale, fond spiritual prin care intrăm în eternitate. Chintesențele ecoului individualității și mentalului colectiv sunt adânc înrădăcinate în pământul binecuvântat și mănos al Transivaniei, al Basarabiei surori și al Bucovinei înfrățite. Fiicele scumpe ale mamei patrii, România, și-au găsit locul în mintea și în sufletul celor prezenți, care, aureolați de fapta mărețului Mihai, și-au găsit menirea în sfântul legământ al apărării Unirii celei Mari, ca un perpetuum vis al iubirii de neam și frate, lăsat moștenire, cu jertfă de sânge, generațiilor ce vor veni, în veci … în veci.

Lasă un comentariu