FESTIVALUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ROMÂNESC „DU-TE DOR CU MUREȘUL" - Ediția I –

Distribuie pe:

În seara zilei de 16 noiembrie 2018, sala de concerte a Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul" din Târgu-Mureș a găzduit prima ediție a festivalului cu titlul de mai sus.

Organizatorii acestei manifestări au fost Asociația Culturală Mureșul Superior, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria Târgu-Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul", și Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Mureș, cât și o parte a mass-media, printre care „Cuvântul liber".

La această ediție, au participat un număr de 15 concurenți: Mureș 6, Chișinău 1, Sibiu 2, Maramureș 1, Ialomița 1, Bistrița 2 și Cluj 2 persoane. Concurenților li s-a cerut o prezentare a costumului cu care erau îmbrăcați, o baladă (doină) și un cântec interpretat împreună cu orchestra condusă de profesorul Florin Cismaș.

În prezentarea omului de televiziune, Ioan Cristian Tătan, într-o ordine aleatorie, interpreții de muzică populară care doresc să devină mari interpreți ai folclorului nostru românesc, au urcat pe scenă și au dat glas frumoaselor noastre cântece populare din zonele lor de baștină. La această ediție, s-au înscris 25 de candidați, iar la preselecție au rămas doar 15, iar vârsta de participare a fost până la 25 de ani.

Un juriu prezidat de profesoara universitară doctor, Carmen Mihăescu, deliberând, au acordat următoarele distincții: marele premiu Crinei Maria Pop (Sălaj), premiul de popularitate, lui Rareș Măcinică (Mureș), iar premiul juriului, lui Dan Vasiliu Constantinescu (Sibiu) și Violetei Ioana Todoran (Bistrița-Nasăud). Juriul a mai acordat două mențiuni Dianei Maria Crețu (Sibiu) și lui Ionuț Cocoș (Ialomița). În continuare, au fost acordate premiul I Cristinei Maria Fărcaș (Mureș), premiul II lui Cosmin Cotârla (Mureș) și premiul III lui Spinei Damian (Chișinău).

În final, Grupul „Dor" al Școlii Populare de Arte din Târgu-Mureș, sub conducerea profesoarei Dorina Oprea, au interpretat, pentru publicul spectator, frumoase cântece populare de pe Valea Mureșului. De asemenea, au mai interpretat cântece populare, Ovidiu Furnea, Maria Butilă, Dorina Oprea, Paul Ananie (Maramureș), Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean, Nelu Șopterean, Cătălin Maximius. Toate cântecele populare interpretate de tinerii soliști care au urcat pe scena acestui festival, cât și ale celor consacrați au fost aplaudate îndelung de către publicul spectator.

 

Lasă un comentariu