O SITUAȚIE POLITICĂ PENIBILĂ

Distribuie pe:

În ziarul de vineri, 16 noiembrie, am dat publicității articolul intitulat “Centenarul Marii Uniri a României, sărbătorit în Ungaria”. Evenimentul care s-a petrecut în orașul Gyula din Ungaria, se pare că nu s-a derulat întocmai după cum s-a dorit. Despre ceea ce s-a petrecut acolo, în realitate vă vom ține la curent. Dar avem și o primă reacție pe care o dăm publicității: “Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a declarat duminică, la Alba Iulia, că îi va solicita ministrului de externe să reacționeze față de «un gest condamnabil al Guvernului de la Budapesta», care, potrivit parlamentarului, le-ar fi interzis profesorilor români din Ungaria să participe la o acțiune desfășurată sâmbătă la Jula. “Vin direct din Ungaria și sunt de-a dreptul șocat de un lucru care s-a întâmplat sâmbătă în Ungaria. Am fost împreună cu viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, la o reuniune aniversară, cu prilejul Centenarului organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula. (...) Am avut prilejul să simt, pe propria piele, ce înseamnă să duci o politică primitivă, antiromânească, în statul vecin. (...).Voi face o notă scrisă, prin care voi cere ministrului de externe să reacționeze de urgență față de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta față de comunitatea românească. La acțiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la școlile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment”, a declarat, într-o conferință de presă, liderul PMP, conform agerpres.ro.

Tomac a adăugat că a primit această informație de la mai mulți dascăli care “și-au anulat prezența la reuniunea de la Jula, pentru că au fost avertizați, că, dacă vor participa la o acțiune de aniversare a celor 100 de ani de la făurirea României Mari, vor fi sancționați”. Astfel, s-a ajuns la o situație absolut jenantă, a susținut Tomac, când profesorii care “urmau să fie premiați pentru modul exemplar cum militează pentru păstrarea limbii române în Ungaria” nu au mai venit să-și ridice diplomele.

“Voi cere, mâine, ministrului de externe, o poziție oficială a Statului Român față de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate așa ceva. E de necrezut. Imaginați-vă, cum ar fi dacă profesorilor maghiari din România li s-ar interzice să participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiară din România. A cere respect, înseamnă să îi respecți și pe ceilalți”, a conchis președintele PMP.

Lasă un comentariu