ROMÂNII NU PREA SUNT OBIȘNUIȚI SĂ ECONOMISEASCĂ!

Distribuie pe:

Din cercetarea sociologică “Obiceiurile financiare ale românilor”, comandată de KRUK România și realizată de agenția iSense Solutions, cu ocazia Zilei fără Datorii, aniversată pe 17 noiembrie, aflăm că aproximativ 60% dintre români au obligații financiare (credite, împrumuturi) în gospodăriile lor, în timp ce 37% dintre ei au cheltuieli lunare obligatorii similare cu venitul încasat.

Băncile, preferate pentru împrumuturi

În ceea ce privește accesarea unui împrumut, românii au cea mai mare încredere în bănci, 83% dintre aceștia spunând că ar apela la astfel de instituții în cazul în care ar avea nevoie de bani. 14% dintre ei au menționat că ar lua un împrumut de la o instituție financiară nonbancară, dacă o instituție bancară ar refuza să le acorde împrumutul.

70% dintre românii care au accesat un nou împrumut pentru a stinge o datorie anterioară, cred că situația lor se va îmbunătăți în viitor. Acestor rezultate li se adaugă faptul că 45% dintre români nu au economii în familie. Motivul pentru care românii fac economii sunt mai ales situațiile neprevăzute cărora trebuie să le facă față.

Mulți vor să învețe cum să își administreze bugetul

Sondajul dezvăluie că bunul obicei de a economisi, care se deprinde timpuriu, încă din copilărie, nu se reflectă în acțiunile noastre din viața de adult. Totuși, 58% dintre români sunt dispuși să participe la sesiuni de pregătire online gratuite pentru a învăța cum să-și administreze bugetul lunar. Cunoștințele pe care aceștia le pot primi de la specialiști sunt un pas important spre un echilibru financiar între veniturile și cheltuielile familiei.

“O bună conduită financiară este temelia unei vieți împlinite. Acest lucru ar trebui să fie general valabil pentru fiecare dintre noi, iar Ziua fără Datorii este o nouă ocazie de conștientizare a acestui lucru.

Cercetările sociologice pe care le implementăm în fiecare an ne-au facilitat înțelegerea contextului economico-financiar al clienților noștri, ne-au dat o imagine clară a problemelor cu care se confruntă și ne ajută să le oferim mai multe posibilități de a depăși momentele dificile”, afirmă specialiștii KRUK România.

Rata lunară, forma preferată de plată a datoriilor

În ceea ce privește comportamentul românilor cu privire la valorile împrumutate, cei care s-au confruntat cu probleme financiare sunt mai precauți. Astfel, 17% dintre cei fără datorii, ar face un împrumut cu o valoare cumulând veniturile familiale pe 3 ani, în timp ce numai 10% dintre cei care deja au datorii, ar împrumuta o astfel de sumă.

Forma de plată preferată a respondenților, fie că vorbim despre persoane cu datorii sau persoane fără datorii, este rata lunară fixă, care le permite să prevadă cheltuielile lunare pe care le vor avea, pentru o perioadă mai mare de timp.

Specialiștii KRUK țin seama de această opțiune de plată în momentul încheierii unui angajament și stabilesc împreună cu clienții suma lunară pe care aceștia o pot plăti cu regularitate, astfel încât, cu fiecare plată lunară efectuată, clientul să se apropie de stingerea datoriei.

Metodologia de cercetare a fost sondajul online, pe un eșantion reprezentativ, la nivel național, de aproximativ 900 de persoane, din mediul urban și rural, cu o distribuție de 600 de respondenți, persoane fără datorii, și aproximativ 300 de respondenți, persoane cu datorii.

 

 

Lasă un comentariu