Proiect: TRANSFERUL PACIENȚILOR ARȘI, ÎN STRĂINĂTATE, DECIS DE O COMISIE DE PROFESIONIȘTI

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerul Sănătății (MS) a fost lansat în dezbatere publică proiectul de ordin ce prevede înființarea unei comisii care să decidă transferul în străinătate al pacienților arși.

Din comisie ar urma să facă parte șase membri, iar decontarea cheltuielilor se realizează de casele județene de sănătate și de MS.

„Comisia analizează dosarul medical al pacientului și, după caz, stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate.

Decizia comisiei de transfer se aprobă de către ministrul Sănătății, care solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI asigurarea transportului autorizat.

Decontarea cheltuielilor pentru pacienții cu arsuri transferați în străinătate se realizează de către casele județene de asigurări de sănătate, pe baza formularului S2 pentru pacienții asigurați, și de către MS, conform metodologiei de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, pentru pacienții neasigurați.

Se impune constituirea unei comisii de profesioniști, respective medici în specialitățile chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și de anestezie și terapie intensivă, care va analiza documentele medicale ale pacienților și va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate, motivând necesitatea transferului”, se arată în proiectul de ordin.

În referatul de aprobare al proiectului, se motivează: „Având în vedere capacitatea limitată de paturi la nivel național pentru pacienții arși și necesitatea asigurării în regim de urgență a tratamentului necesar pentru pacienții care au arsuri grave, există situații în care se impune transferul în străinătate al acestor pacienți.

În vederea facilitării accesului în timp util, al pacienților cu arsuri, la tratament, se impune constituirea unei comisii de profesioniști.

Propunerile pentru acest proiect pot fi trimise pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro, până în data de 29 noiembrie 2018.

Lasă un comentariu