S-A DESCOPERIT PROTEINA CARE NE PĂSTREAZĂ TINERI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea California din San Francisco, citați de descopera.ro, susțin că proteina klotho promovează longevitatea și contracarează afecțiunile care apar odată cu vârsta. Mai mult, klotho înseamnă vieți mai îndelungate și mai sănătoase, în timp ce epuizarea acestei molecule accelerează îmbătrânirea și poate contribui la boli asociate vârstei înaintate.

“În studiul nostru, am descoperit că, în creier, o structură conține cantități mult mai mari de klotho, față de celelalte. Zona se numește plexul coroid și este alcătuită dintr-o asamblare complexă de celule care produc lichid cefalorahidian, formând o barieră importantă între sistemul nervos central și sânge.

Proteina funcționează precum un gardian care apără creierul de sistemul imunitar periferic. Am descoperit, la șoareci, că nivelul de klotho din plexul coroid descrește odată cu înaintarea în vârstă. Apoi, am imitat acest proces de îmbătrânire prin reducerea nivelurilor de klotho din această structură, găsind că epuizarea acestei molecule crește inflamarea creierului, investigând în continuare impactul acestui fenomen asupra altor regiuni cerebrale.

Astfel, am descoperit că la șoarecii cu mai puțin klotho în plexul coroid, celulele imunitare dintr-un centru important pentru memorie au reacționat mai agresiv decât în alte părți ale corpului atunci când au fost expuse la un stimul care imita infecțiile. Credem că bariera dintre creier și sistemul imunitar dispare atunci când sunt niveluri scăzute de klotho.

Descoperirile noastre indică faptul că proteina ajută la închiderea barierei. Atunci când nivelurile acestei molecule sunt epuizate în plexul coroid, bariera devine mai poroasă și permite celulelor imunitare și a altor molecule cu rol în inflamație să circule mai ușor.

Schimbările moleculare pe care le-am observat în studiu sugerează că epuizarea de klotho din plexul coroid poate contribui la declinul cognitiv la persoanele în vârstă, prin inflamarea creierului, ceea ce poate ajuta, cel puțin parțial, la explicarea motivului pentru care observăm deteriorări în funcțiile cognitive la bătrânii internați, atunci când au infecții precum pneumonia sau altele. Aceste complicații tind să fie proemintene în mod particular în cazul pacienților cu boala Alzheimer, în care inflamația este un element central în patologia bolii”, explică specialiștii americani. (

Lasă un comentariu