MEDICAMENTELE, EFICIENTE ȘI LA 15 ANI DE LA EXPIRARE...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Administrația pentru Alimentație și Medicamente, citați de descopera.ro, afirmă că, în urma unui studiu realizat la cererea armatei, au constatat că 90% din mai mult de 100 de medicamente, atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără, au fost perfect eficiente chiar și după 15 ani de la data expirării.

“Din 1979, producătorii de medicamente sunt obligați să marcheze o dată de expirare a produselor lor, indiferent dacă acestea expiră cu adevărat sau nu. Aceasta este data la care producătorul poate garanta întreaga potență și siguranță a medicamentului, însă nu indică într-adevăr un punct la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare.

În studiul nostru, am descoperit că așa-zisele medicamente expirate sunt sigure, chiar și cele care au expirat cu mulți ani în urmă. O excepție rară poate fi tetraciclina, dar raportul este controversat încă. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potența inițială încă rămâne la peste un deceniu după data de expirare. Excluzând nitroglicerina, insulina și antibioticele lichide, cele mai multe medicamente testate de armată sunt de lungă durată. Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, va ajuta medicamentul să rămână puternic timp de mulți ani.

Cu toate acestea, este important de reținut că modalitatea de păstrare a unui medicament influențează foarte mult calitatea acestuia, deoarece, fiind alterat, el poate provoca anumite daune corpului, indiferent dacă data este sau nu expirată. Factori precum temperatura, lumina soarelui și umiditatea pot determina destule medicamente să se descompună și să își piardă forța.

De exemplu, un medicament care subțiază sângele (Pradaxa) este atât de sensibil la umezeală, încât producătorul recomandă să se păstreze în recipientul său original și să fie aruncat la 4 luni după deschiderea flaconului. La fel sunt anumite suspensii orale care au o dată de valabilitate strictă după deschiderea flaconului. Dar acest lucru se aplică în special medicamentelor sub formă de lichid (siropuri, suspensii orale) și mai ales la medicamentele destinate copiilor.

Unele afecțiuni necesită doze specifice, cum ar fi boala tiroidiană. Pentru aceasta este nevoie de o doză de medicamente strictă, în condiții specifice. Orice doză în plus sau nepăstrată corespunzător poate afecta serios sănătatea tiroidei. Să presupunem că o sticlă expirată de medicamente tiroidiene conține 95% din ingredientul activ efectiv, în loc de suma totală garantată, dacă este utilizată până la data expirării. Deși s-ar putea să nu observi o diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea ta, dacă antibioticul ar fi cu 5% mai slab, o diferență de 5% în medicația tiroidiană ar putea să dăuneze profund sănătății tale și implicit, a tiroidei.

În concluzie, păstrarea medicamentelor după datele de expirare poate fi extrem de tentantă, mai ales atunci când acestea costă mult. Însă, pentru a fi siguri, este obligatoriu să întrebați farmacistul în ce condiții poți ține medicamente vechi și dacă mai sunt cu adevărat sigure și eficiente după un anumit termen”, explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu