SEMNALĂM...SEMNALĂM - CALENDAR APICOL - NOIEMBRIE - DECEMBRIE 2018

Distribuie pe:

Decembrie, prima lună de iarnă, vine cu capricii de fată bătrână. Sunt anunțate zăpezi multe, vânturi puternice, temperaturi scăzute și multă umezeală. Prin urmare, lucrările în stupină sunt mai sumare, și constau din:

Supravegherea și controlul modului de iernare a familiilor de albine. Lucrarea se face prin ascultare, fără să se deschidă stupul. Deschiderea stupului se face numai în cazuri de excepție, când prin ascultare constatăm stări anormale care pot pune în pericol viața albinelor. De pildă, lipsa hranei în stup, prezența șoarecilor etc. Ascultare familiilor de albine în lunile de iarnă se face o dată la 10 -15 zile, cu un furtun de cauciuc, lung de 1-1,5 metri, cu diametrul interior de 0, 8 - 1 cm, sau cu un stetoscop medical. Un zumzet moderat și uniform arată că familiile de albine iernează în condiții normale, bune; zumzetul puternic arată că familia este în suferință și trebuie intervenit urgent; zumzetul slab, precum un foșnet de frunze indică lipsa de hrană.

Supravegherea unor zboruri spontane de curățire în ferestrele de iarnă cu vreme caldă, în zilele însorite când temperatura depășește 13 -14 grade C, după ce vatra stupinei a fost curățită de zăpadă și așternută cu paie sau frunze uscate. Stimularea zborului de curățire, benefic pentru sănătatea familiilor de albine se face prin ridicarea capacelor stupilor și salteluțelor, astfel ca razele solare să încălzească direct podișoarele. În această perioadă, apicultorul nu trebuie să părăsească stupina, pentru a interveni dacă se schimbă vremea.

Îndepărtarea fără zgomot a zăpezii și a gheții formate pe scândura de zbor și pe capacul stupului. Operația se face cu o măturică, când temperatura este de plus 2-3 grade C.

Protejarea stupilor contra vântului și a curenților de aer reci. Lucrarea se poate face cu folii de polietilenă, prin învelirea stupilor, urmând să se înlăture când vremea se îndreaptă, pentru a se evita creșterea umidității în stup.

În această perioadă, sunt recomandate și lucrările de reparații la inventarul apicol, aprovizionarea stupinei cu materiale și utilaje necesare în sezonul activ. Nu în ultimul rând, trebuie profitat de timpul liber și completate cunoștințele profesionale prin participarea la învățământul apicol de masă. De remarcat și faptul că, în luna noiembrie a început cursul de calificare în meseria de apicultor, cursuri organizate de S.C. Apicola SRL, autorizate de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. În acest an sunt înscriși 60 de cursanți, mulți tineri dornici să descifreze tainele apiculturii. Din 15 ianuarie 2019, la sediul ACA Mureș, se va derula învățământul apicol de masă, cu diferite teme, solicitate de apicultorii înscriși în asociație.

 

Lasă un comentariu