ALTE POLITICI CRIMINALE DE MAGHIARIZARE FORȚATĂ (XII)

Distribuie pe:

O REACȚIE EXEMPLARĂ . Înființarea episcopiei greco-catolice ungurești de la Hajdu-Dorog determină două reacții adverse. Preoțimea greco-catolică românească se opune vehement poruncilor vicarului. Se țin mari adunări populare de protest. Se trimit telegrame nunțiului papal de la Viena și Papei de la Roma. Administrația hungaristă ia măsuri drastice. Întărește posturile de jandarmi din comune și dezlănțuie teroarea împotriva românilor greco-catolici.

* aprilie 1913. Vicarul Jaczkovics face o vizită canonică pe teritoriul noii sale dioceze. În alai sunt încadrați doi subprefecți și până la 50 de jandarmi. Compoziția alaiului episcopal este de la sine grăitoare.

* 9 aprilie. Comuna Resighea - Sătmar. Preotul Cornel Alexandru refuză să-l recunoască pe vicar drept superior. Nu vrea să stea de vorbă cu Jaczkovics. Sătenii îl huiduie. I se strigă să iasă afară din sat. Aruncă în el cu tină (noroi) și cu ouă clocite.

* 10 aprilie. Comuna Moftinul Mic. Precaut, vicarul este însoțit de reprezentantul autorității, subprefectul Madarassy. Preotul Gheorghe Mureșanu oficiază în biserică. Vicarul, însoțit de subprefect, intră în altar. Vestea strânge poporenii care strigă ca vicarul să iasă din biserică și din comună. Câțiva bărbați îl scot din biserică pe sus. Este obligat ca, împreună cu subprefectul, să se urce în trăsură și să părăsească Moftinul, petrecuți cu huiduieli și ouă clocite. Reacția apostolic-hungaristă este promptă. Jandarmii ascunși afară din comună năvălesc pe ulițe și încep catehizarea țăranilor cu patul armelor, baioneta și gârbaciul. După această arvună, aceiași jandarmi dau o nouă năvală apostolică, de data asta în noaptea de 10 pe 11 aprilie spre orele 2.00, îl arestează pe preotul Gheorghe Mureșan și încă 15 săteni și-i duc pe jos, sub escortă, în temnița de la Satu-Mare. Pentru punerea lor în libertate, guvernul cere o cauțiune de 160.000 coroane. Arestații stau în temniță de la 11 aprilie 1913 până la 23 aprilie 1914. Mai bine de un an de pușcărie pentru împotrivirea la maghiarizarea slujbelor religioase.

* 11 aprilie. Comuna fruntașă Dob, astăzi Doba, primește vizita canonică a vicarului nărăvit la ouă clocite. Fiind postul Paștelui, protopopul Mihai Ciurdariu oficia sfânta slujbă. Protopopul era programat ca de la 1 mai să-și înceapă cele 3 luni de închisoare la care fusese condamnat pentru crima de a-și fi îndemnat enoriașii, de la amvon, să-și învețe copiii să se roage în limba română și să cumpere calendare românești. Vicarul însoțit de doi subprefecți și 16 jandarmi poposesc la proprietarul ungur Kerekes Lászlo. Când alaiul pleacă spre casa parohială, sătenii trag clopotele în dungă. Semn de primejdie. Poporenii se strâng în grabă. Strigă: Nu ne trebuie Hajdu-Dorog... Ajunși la casa parohială, trimit doi jandarmi să-l aducă pe epitrop, căruia i se poruncește să se ducă la biserică după protopop. Biserica este înconjurată de mulțimea care strigă: Nu-l dăm pe domnu' părinte... Epitropul nu este lăsat să intre în biserică. Jaczkovics și subprefecții încearcă să treacă prin mulțime. Sunt opriți. Se întorc la casa parohială. O delegație de fruntași îi declară vicarului că sătenii nu-și vor părăsi biserica și limba română. Concluzia: Nu ne trebuie Hajdu-Dorog. Dialogul este cu totul exemplar. Jaczkovics le spune fruntașilor că a fost preot rutean și acum este cel mai mare ungur. Răspunsul țăranului fruntaș Ioan Ceghi: Dumneatale, fiind om învățat, să-ți fie rușine că ți-ai lăsat limba, domnule! În vremea acestei întâlniri memorabile, jandarmii și-au făcut meseria. Bătăi cu patul armelor. Femei izbite cu capul de zidul bisericii, faptul spre a fi mai convingător era subliniat verbal, în afară de înjurături, prin îndemnul: Sărutați-vă biserica dacă vi-i așa de scumpă. Mulțimea înfuriată îi dezarmează pe jandarmi. Vicarul și subprefecții întocmesc un proces-verbal, cerându-i soției protopopului să-l semneze. Aceasta refuză. Echipa stă în Dob până pe-nserat, fără să poată da ochii cu protopopul. Când se retrage este petrecută cu huiduieli și ouă clocite.

* În unele sate, jandarmii sparg ușile bisericilor spre a-i deschide cale vicarului. Epitropii aruncă cheile bisericilor în fântâni spre a nu le preda vicarului.

* Protopopul Ciurdariu, în vârstă de 70 de ani, este întemnițat la Seghedin. După ispășirea primei pedepse este arestat din nou. Motivul: s-a împotrivit autorităților.

* Mulți preoți sunt arestați și condamnați între 3 și 6 luni de temniță. Motivele: au îndemnat enoriașii să se ducă la marea adunare de la Alba-Iulia. Împotrivindu-se înființării episcopiei de la Hajdu-Dorog,

i-au ațâțat pe români împotriva națiunii maghiare.

(Va urma)

Lasă un comentariu