COMBINATUL CHIMIC AZOMUREȘ DIN TÂRGU-MUREȘ A LANSAT PE PIAȚĂ TREI PRODUSE NOI

Distribuie pe:

Cu prilejul conferinței de presă care s-a ținut la Azomureș, am avut plăcerea de a participa la una ieșită din tiparele uzuale ale conferințelor de presă. Să precizăm că, pe lângă presa mureșeană, au fost reprezentanți ai presei și din alte județe, respectiv, presa agricolă națională, dar și invitați speciali: Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Mircea Dușa, prefectul de Mureș, Ioan Rus, director executive al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș, Dănuț Ștefănescu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Ovidiu Săvâșcă, director executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cât și reprezentanți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, prof. dr. Ioan Rus de la Facultatea de Agricultură, și prof. dr. Roxana Vidican, decanul Facultății de Agricultură din Cluj-Napoca, și alții.

SCURT ISTORIC

“15 noiembrie este data în care a fost emis decretul de înființare a Azomureș, de către Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1962, iar 1 decembrie este ziua în care s-au făcut primele angajări la Azomureș. Prima persoană, probabil a venit desemnată de la centru, era responsabilul de resurse umane, iar apoi a fost angajat directorul general al societății. Prima clădire care s-a construit a fost pavilionul administrativ”, a punctat câteva date Ovidiu Maior, purtător de cuvânt la biroul de presă al Azomureș. “Combinatul Azomureș s-a dezvoltat în mai multe etape. Anul 2012 marchează momentul în care grupul elvețian Ameropa, unul din cei mai importanți traderi de cereale și îngrășăminte chimice a preluat Azomureș. Între 2012-2016 s-au făcut investiții de peste 250 milioane euro, cu două obiective principale: reducerea impactului asupra mediului înconjurător și modernizarea capacităților de producție”. Azomureș se întinde pe o suprafață de 100 hectare.

DESPRE AMEROPA

Ameropa a fost fondată în anul 1948, cu capital privat elvețian, prezentă în 30 de țări, și este pe piețele de pe cinci continente. În România, Ameropa deține combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș, apoi Ameropa Grains, integrator de inputuri agricole, și Chimpex, unul din cei mai importanți operatori în portul Constanța. Ameropa investește în producție, logistică și comercializarea îngrășămintelor și a cerealelor. Sediul central al companiei se află la Binningen, aproape de Basel, Elveția.

PRODUCȚIE ÎN FLUX CONTINUU

Liviu Bădărău, director comercial al Azomureș, a fost cel care a prezentat produsele mai în amplu. “Vrem să avem un viitor aici, în România, alături de fermierii din România, alături de toți locuitorii României, pentru că, putem afirma cu mândrie, asigurăm cel puțin hrana plantelor care să asigure necesarul de hrană pentru peste 50 la sută din România. Avem o cotă de piață, anul acesta, de peste 45 la sută. Am rămas singurii producători de îngrășăminte din România, ceea ce ne obligă să producem la capacitate maximă... Sperăm să avem o producție de 1.600.000 tone. Necesarul de îngrășăminte pentru piața României este undeva pe la 2.500.000 tone, pentru cele 8 milioane de hectare teren arabil. Din 1962, produceam îngrășăminte chimice mai mult pentru export. În ultimii ani, producția s-a orientat pe piața românească și s-a ajuns ca 85 la sută din producție să aibă această destinație. Produsele clasice sunt azotatul de amoniu de uree, de nitrocalcar, alături de produsele complexe NP și NPK, o combinație între azot, fosfor și potasiu. Încă, pe piața românească, produsele clasice reprezintă o proporție de 80 la sută din vânzări”.

CONCEPT AZOMUREȘ, LANSAT PE PIAȚĂ: 4C

“Conceptul vine de la 4 lucruri corecte pe care trebuie să le facem cu privire la aplicarea îngrășămintelor, să alegem tipul de îngrășământ corect pe care să-l aplicăm, doza aplicată să fie cea corectă, nici prea mult, nici prea puțin, în funcție de necesarul de substanțe minerale ale solului respectiv și, în această directivă ne vom concentra în continuare să sprijinim fermierii prin cartarea solului, să-i ajutăm să facă cea mai bună dozare a îngrășămintelor în funcție de culturile pe care le cultivă, modul de aplicare și momentul de aplicare. Sunt câteva elemente care, cu siguranță, contribuie la obținerea unei culturi bune”. În momentul de față sunt 38 de distribuitori în țară a îngrășămintelor produse la Azomureș. O mare parte din marfă este stocată în depozite. Până la sfârșitul anului, Azomureș va trimite în jur de 4500 tone pe zi, cam patru trenuri pline.

PRODUSELE NOI

Sunt testate deja cele trei produse noi:

- NP 14:14:14 + kieserite (4MgO + 7SO3)

- NP 18: 18 + kieserite (5MgO + 10SO3)

- NP 20:20 + zinc ( 0,05Zn)

Kieserit este o rocă naturală din care se extrage magneziul și sulful, respectiv, are în compoziție 32 la sută SO3 solubil în apă și 16 la sută MgO, cu multe avantaje față de substanțele sintetizate pur chimic. Se absoarbe mult mai ușor de plante, iar efectele dovedite sunt foarte bune pentru culturile unde au fost testate. La testele făcute la NP cu zinc, sporul de producție, față de produsele clasice, a fost de până la 1200 kg la hectar.

Inginerii agronomi, prezenți la conferința de presă, au avut intervenții pe probleme de tehnica culturilor, cât și profesorii universitari clujeni participanți la eveniment. Conferința de presă s-a încheiat cu o vizită la punctele importante ale combinatului, privind producția de îngrășăminte.

 

 

Lasă un comentariu