LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Cu cât ne apropiem mai mult de 1 Decembrie, cu atât cresc și se intensifică manifestările consacrate sărbătoririi Marii Uniri, scoțându-se în evidență bărbații neamului românesc care au făcut posibilă Unirea.

Așa se face că, la data de 21.11.2018, activitatea de la Casa Iancului a fost dedicată în întregime unui erou martir al Revoluției de la 1848, mai puțin cunoscut de marele public, IOAN BUCUR POP, tatăl lui Alexandru Papiu Ilarian.

Preambulul l-a făcut, ca de obicei, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu” filiala Tg.-Mureș, jr. IOAN BERȚA, care a informat auditoriul cu privire la activitățile în care a fost implicată societatea în ultima săptămână și proiectele pe care le are de realizat până la sfârșitul acestei luni.

Prof. PETRU NEMEȘ, președintele de onoare al Societății Patriotice “Alexandru Papiu Ilarian” ne-a prezentat un bogat și documentat material cu privire la preotul martir, marele om și marele patriot român, Ioan Bucur Pop, născut la Râciu, preot în Budiu (azi localitatea Papiu Ilarian) spânzurat de unguri, la Turda, la 1849.

Domnul prof. Petru Nemeș ne-a prezentat mai întâi o sinteză privind situația extrem de grea a românilor transilvăneni înaintea Revoluției de la 1848, cea care a constituit, de fapt, și fermentul declanșării revoluției amintite. Printre cei care au avut un rol deosebit în această mare mișcare revoluționară a fost și Ioan Bucur Pop, preot în Budiu, mare patriot român, aflat mereu în fruntea conaționalilor săi români, atunci când aceștia își cereau drepturile lor legitime.

După participarea sa, ca reprezentant al Budiului la Adunarea de la Blaj, reîntors acasă a adunat întreaga obște, comunicându-le hotărârile luate acolo, hotărâri cu care, inclusiv țăranii maghiari au fost de acord. Pentru fapta sa, a fost judecat dar achitat, caz unic, în lipsă de probe condamnabile, dar, mai apoi, secuii îi incendiază casa și gospodăria, iar trupele generalului Bem, intrate în Transilvania, îl prind, îl judecă și îl osândesc la moarte prin spânzurare. Tragic sfârșit al unui mare luptător pentru libertatea neamului său.

MIRCEA FELDIOREAN ne-a prezentat un interesant arbore genealogic al familiei Pop, completat fiind, cu datele cunoscute, de domnul Dimitrie Poptămaș, iar clipa de poezie a fost susținută de poeții: MIRCEA DORIN ISTRATE, dr. MARCOCI DORIAN și SILVIU RAȚIU.

Suntem încredințați că, susținând astfel de teme, Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, filiala Tg.-Mureș își face cu îndreptățită cinste și respect datoria față de înaintașii noștri, cei care au dus, uneori, chiar cu jertfelnicia lor, această țară, spre marele act de la 1 Decembrie 1918.

 

Lasă un comentariu